Ricardo Vallespín, van Líder Villaconejos:

"De markten willen graag beginnen met Spaanse meloen"

De Spaanse oogst van Piel de Sapo meloen staat op het punt te beginnen in de kassen in Almería. De belangrijkste markten werken momenteel met product uit Senegal, aangezien het Braziliaanse seizoen al afgelopen is.

"Het grootste deel van de meloen, die momenteel afgezet wordt, is afkomstig uit Senegal aangezien in Brazilië het regenseizoen begonnen is en het land geen product meer levert. Waar Brazilië een land is waar meloenen van zeer hoge kwaliteit geteeld worden, heeft Senegal nog niet de capaciteiten om efficiënt meloenen te telen. Dit land is aantrekkelijk omdat het de kleine kloof tussen het einde van het Braziliaanse seizoen en het begin van dat van Almería kan overbruggen met hoge prijzen", legt Ricardo Vallespín, commercieel directeur van Líder Villaconejos, uit.

Hoewel de verwachting was dat de start van het meloenenseizoen dit jaar aanzienlijk vervroegd zou zijn, hebben de overvloedige regenval en lage temperaturen tijdens de week voor Pasen ervoor gezorgd dat het seizoen uiteindelijk niet zoveel eerder zal beginnen. "De markten willen graag beginnen met de Spaanse meloen", stelt Ricardo. "Rond deze tijd denken de kopers al aan zomerfruit", voegt hij toe. 

"Almería zal de eerste regio zijn waar de Piel de Sapo meloen geoogst wordt. Aangezien het om de eerste Spaanse meloenen gaat worden er goede prijzen verwacht. Daarna volgt de oogst uit Murcia, die beschikt over een goede reputatie op het gebied van kwaliteit. Nog later gaan we over op Castilië-La Mancha, waar zeer goede meloenen geteeld worden en waar bovendien een grotere beschikbaarheid is dan in andere gebieden", vertelt de commercieel directeur.

Het bedrijf is gevestigd in de gemeente Villaconejos (Madrid) en is gespecialiseerd in de teelt en afzet van Piel de Sapo meloen en, in mindere mate, pitloze watermeloen.

"We zijn betrokken bij het gehele proces van de afzet van meloen, vanaf de selectie van de zaden. We hebben onze eigen teeltbedrijven, technische landbouwadviseurs en verwerken en zetten het product zelf af. Onze Spaanse oogst is afkomstig uit Almería, Murcia en Castilië-La Mancha. Hoewel we over een paar teeltbedrijven in Villaconejos beschikken, hebben deze vandaag de dag meer een illustratieve functie. De telers en marktdeelnemers in deze regio beschikken echter over een uitgebreide ervaring en traditie in de teelt van meloen, waardoor ze zeer goed op de hoogte zijn van dit product", aldus Ricardo Vallespín.

"In het tegenseizoen werken we samen met onze teeltpartners in Brazilië en Senegal. Onze technici controleren het gele proces vanaf de aanplant tot de oogst. Op die manier kunnen we al onze kennis toepassen en de hoogst mogelijke kwaliteit bereiken", stelt de commercieel directeur.

Líder Villaconejos zet voornamelijk in Spanje af, waar het bedrijf zowel werkt met supermarktketens als met de belangrijkste groothandelsmarkten. De onderneming streeft echter ook naar uitbreiding buiten de nationale markt, onder andere om het fruit met kleinere maten af te kunnen zetten.

"We exporteren meloen naar Portugal, een markt die vergelijkbaar is met de Spaanse en via Perpignan hebben we ook een aantal keer wat verzonden naar andere landen. Landen als Duitsland, vanwege de grote consumptiecapaciteit, en Nederland, door de logistieke structuur en het reeds bestaande netwerk, zijn interessant voor ons. Een cultureel verschil is dat de Spanjaarden blijven vragen om grote maten meloen, terwijl men in de rest van Europa de voorkeur geeft aan veel kleinere exemplaren. De Piel de Sapo meloen is nog steeds vrij onbekend op deze markten, maar de smaak van deze meloen maakt hem een favoriet tijdens blinde proeverijen. We geloven dat deze meloen potentieel heeft voor de toekomst; zo maakt de Piel de Sapo meloen steeds vaker deel uit van vers gesneden fruitmixen. We hebben contact met zaadbedrijven om te werken aan het verkrijgen van kleine en smaakvolle variëteiten voor het veroveren van de exportmarkten", besluit Vallespín.

 

Voor meer informatie:
Ricardo Vallespín
Sat Margui (Líder Villaconejos)
C/ Miguel Servet 14-16
P.I Rompecubas 28341- Valdemoro (Madrid)
Tel: 636 13 44 47
Fax: 918 938 676
rvallespin@satfrutasmargui.com
www.lidervillaconejos.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven