Sainsbury's opent eerste kassavrije winkel in VK

Litouwen: Maxima kondigt plannen aan voor zonne-energie
De in Litouwen gevestigde retailer Maxima Grupė heeft plannen aangekondigd om meer dan €10 mln te investeren in de bouw van energiecentrales. De zonnecentrales moeten in de komende vijf jaar verspreid over de Baltische staten worden opgezet. De centrales zullen een capaciteit krijgen van tot 2 megawatt aan elektriciteit. Daarnaast wil Maxima zonnepanelen installeren bij de eigen vestigingen. De eerste locatie waar de zonnepanelen worden geplaatst bevindt zich in Riga. De installatie van de zonnepanelen zal plaatsvinden tijdens renovatiewerkzaamheden in de tweede helft van het jaar.
Bron: esmmagazine.com

Zweden: Axfood heeft sterke start van 2019
Axfood zag in het eerste kwartaal van zijn fiscaal jaar de netto omzet met 4,2% toenemen tot SEK11,9 mld (€1,12 mld). De like-for-like omzet steeg jaar op jaar met 4,0%. Volgens de retailer waren de resultaten uitstekend, vooral gezien het feit dat deze periode in tegenstelling tot vorig jaar geen profijt had van de paasdagen. Axfood had in de afgelopen periode meer winkelverkeer en ook meer bezoekers op de online winkels. Er waren met name sterke ontwikkelingen te zien bij de keten Willys, dankzij een hoger marktaandeel en grotere winstmarges. Ook presteerde de Hemköp-keten goed dankzij meer groei in zijn franchise-activiteiten. Axfood heeft aan het einde van het eerste kwartaal een overeenkomst voor samenwerking getekend met Östenssons. De overeenkomst houdt in dat Östenssons per 1 september 2019 een Hemköp-franchisenemer zal worden.
Bron: retailanalysis.igd.com

Meicai en Wumart geïnteresseerd in Chinese tak van Metro
Meicai, een Chinese startup die telers helpt om groente aan restaurants te leveren, heeft interesse in de overname van de Chinese tak van Metro. Dit geldt ook voor de supermarktketen Wumart Stores, samen met een aantal andere partijen die aan de volgende biedingsronde voor de Metro-afdeling meedoen. De andere bedrijven die aanspraak willen maken op de Chinese afdeling zijn de lokale keten Yonghui Superstores Co. en de Suning Holdings Group, dat het moederbedrijf is van de elektronicaketen Suning.com Co. De biedingen moeten met eind mei of begin juni worden ingediend, aldus een aantal anonieme bronnen. Meicai wil zijn bieding plaatsen in samenwerking met Hopu Investment Management Co. en overweegt hiervoor samenwerking met andere Chinese bedrijven. Volgens de anonieme bronnen twijfelt Wumart nog over de keten samen wil werken met een investeringsbedrijf.
Bron: dealstreetasia.com

Sainsbury's opent eerste kassavrije winkel in VK
Sainsbury's heeft zijn vestiging in Holborn Circus heropend als een kassavrije supermarkt. Daarmee heeft Sainsbury's een primeur in de Britse supermarktsector. De winkel dient als testterrein voor de SmartShop- en Scan, Pay & Go-technologie van Sainsbury's, die is bedoeld om een snellere en makkelijkere winkelervaring te creëren. In de komende drie maanden worden reacties van werknemers en consumenten verzameld, zodat beide technologieën verder kunnen worden aangepast. Daarna is de keten van plan om de systemen breder in te zetten. Naast Sainsbury's hebben ook concurrenten als Tesco en Co-op winkels geopend, waar kan worden betaald met een smartphone. De winkel van Sainsbury's is echter uniek in de zin dat er geen kassa's meer voor handen zijn. Wel heeft de winkel van Sainsbury's nog een servicebalie waar klanten alsnog met contant geld of pinpas kunnen betalen. Op dit moment wordt 82% van alle winkeltransacties zonder contact geld uitgevoerd. Bij de winkel in Holborn Circus scannen consumenten hun producten zelf in en betalen ze hiervoor door middel van de SmartShop Scan, Pay & Go-app. Tijdens het lopen door de winkel worden de producten ingescand, terwijl de app hiervoor betaalt en vervolgens een QR-code geeft. De QR-code moet worden gebruikt om het pand te verlaten, zonder dat er nog sprake is van een kassarij.
Bron: retailanalysis.igd.com 

Frankrijk: Spar introduceert app voor zelfstandige supermarkten
Spar heeft in Frankrijk een app met de naam Retail Operations geïntroduceerd. Met deze app kunnen zelfstandige supermarktketens de bedrijfsvoering binnen het Franse netwerk verbeteren. De app is te gebruiken op smartphones, tablets en PC's en kan worden gebruikt om informatie zoals gemiddelde winkelwageninhoud, het aantal klanten en de omzet per vestiging in te zien. De dagelijkse prestaties kunnen per winkel worden geanalyseerd, waarbij de informatie ook kan worden gebruikt om een overzicht per maand of per jaar te genereren. De app is beschikbaar voor franchisenemers die zich bij Spar hebben aangesloten. Ook heeft Spar een online middel voor inventarisbeheer onder de naam Réapprovisionnement Assisté par Ordinateur (RAO) in heel het Franse netwerk beschikbaar gesteld.
Bron: retail-insight-network.com

VK: Brand door kortsluiting bij faciliteit van Ocado
Onlangs ging een groot distributiecentrum van de Britse online supermarkt Ocado in vlammen op. De brand bij de faciliteit in Andover in het zuiden van Engeland werd veroorzaakt door een elektrische fout in de batterij van een robot, die hierdoor vlam vatte. Ocado heeft aangegeven maatregelen te hebben getroffen om risico's op dit soort incidenten te verwijderen. Het berijf heeft meer rookmelders geïnstalleerd en heeft plastic deksels bij robots verwijderd. Volgens het bedrijf heeft het deksel geen praktisch nut en heeft de verwijdering hiervan op geen enkele manier gevolgen gehad voor de efficiëntie van de robots. Ocado is ook van plan om warmtesensoren in de opslagplaatsen te installeren, die een aanvulling zijn op de huidige sensoren bij de onderdelen van de logistieke centra voor koelbewaring. De batterijen van het type dat de brand heeft veroorzaakt werden alleen gebruikt bij het distributiecentrum van Andover. De andere drie distributiecentra van Ocado gebruiken andere robot-types met modernere oplaadtechnologie.
Bron: uk.reuters.com

Rusland: Lenta toename in like-for-like omzet van 5,0%
De Russische retailer Lenta had in het eerste kwartaal van zijn fiscaal jaar een toename van 5,0% in like-for-like omzet. De prestaties van Lenta werden gestimuleerd door de toename van 3,8% in winkelverkeer. De totale omzet steeg met 6,0% tot RUB 99.0 mld (€1,37 mld). De keten opende in deze periode een nieuwe hypermarkt, terwijl een andere hypermarkt en vier supermarkten werden gesloten. Hierdoor is het totale winkelnetwerk van Lenta per 31 maart 2019 komen te staan op 375 locaties, waaronder 244 hypermarkten en 131 supermarkten.
Bron: esmmagazine.com

Zuid-Afrika: Spar Group neemt meerderheidsbelang in Poolse retailer
De Zuid-Afrikaanse Spar Group staat op het punt om een meerderheidsbelang te namen in de Poolse retailer Piotr i Paweł. Spar is al langer in Europa actief met afdelingen in Ierland, Zuid-West-Engeland en Zwitserland. Volgens de Poolse nieuwssite wiadomoscihandlowe.pl gaat Spar Group samen met TFI Capital Partners een nieuw bedrijf opzetten, dat de activiteiten van Piotr i Paweł in beheer zal nemen. Er zijn geen financiële details bekend gemaakt over de overname, die eerst nog moet worden goedgekeurd door de Poolse mededingingsautoriteit. Volgens wiadomoscihandlowe.pl zal de overname bijna zeker leiden tot het einde van het merk Piotr i Paweł. De winkels in het netwerk zullen na verloop van tijd waarschijnlijk worden heropend als Spar-locaties. Saillant detail is dat het merk Spar Polska tot nu toe werd beheerd door de franchisenemer Bać -Pol Group. Naar verluid loopt het contract met de Bać -Pol Group echter op zijn eind.
Bron: esmmagazine.com

Finland: Kesko meldt kwartaalresultaten
Kesko had in de periode van januari tot maart een netto omzet van €2,4 mld. Jaar op jaar is dat een afname van 0,6%. De winst van het bedrijf stond in deze periode op €57,5 mln. De winst werd beïnvloed door overnames, waarvan de kosten tot €3,6 mln opliepen. Ook had de afgenomen handel in auto's wegens de nieuwe WLTP-testmethode een negatief effect op de winst. De autoafdeling van Kesko genereerde een winst van €7,7 mln, wat €3,4 mln minder dan vorig jaar was. Het rendement op het eigen kapitaal stond op 9,5%. De vergelijkende bruto winst kwam neer op €34,6 mln en op €0,33 per aandeel. Prognoses gaan ervan uit dat de netto omzet voor de komende 12 maanden hoger uit zal vallen dan in het afgelopen jaar. Dit geldt ook voor de winstverwachting.
Bron: kesko.fi

VS: Branchevereniging voor retail wil aanname nieuwe wet
De Retail Industry Leaders Association (RILA) heeft zich bij 850 andere Amerikaanse branche-organisaties aangesloten om druk uit te oefenen op het Congres om de Restoring Investment in Improvements Act aan te nemen. De nieuwe wetgeving zou een stimulans geven voor meer werkgelegenheid en investeringen, door een vijftien jaar lange herstelperiode te verlengen met betrekking tot renovaties van vastgoed in commerciële sectoren. Deze herstelperiode kwam ten einde door een vormfout in de 2017 Tax Cuts and Jobs Act, die eerder werd aangenomen. Volgens een brief van de RILA zijn er veel goede redenen om deze fout te herstellen. De huidige wetgeving ontmoedigt investeringen in renovaties. Volgens de RILA staat dit haaks op de doelstellingen van de overheid om dit soort investeringen juist te stimuleren. 
Bron: progressivegrocer.com

VS: Tops breidt uit met Instacart in Pennsylvania
Tops Markets LLC heeft een tweede uitbreiding in Pennsylvania met Instacart voltooid. Het is tevens de grootste uitbreiding met Instacart tot nu toe in de Amerikaanse staat. Vijf nieuwe Tops-winkels bieden nu de bezorgdienst via Instacart aan. Het totaal aantal winkels van Tops dat nu met Instacart werkt staat op 134 locaties, waarmee meer dan 90% van alle Tops-klanten toegang heeft tot de bezorgdienst. De winkels in Pennsylvania bevinden zich in de steden Warren, Bradford, Youngsville, Sheffield en Kane. Het is voor de elfde keer sinds 2017 dat Tops het partnerschap met Instacart verder uitbreidt. Eerder werd in april  in Pennsylvania uitgebreid bij vier andere steden.
Bron: progressivegrocer.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven