Composteerbaar tasje presteert het beste in Plymouth-onderzoek

"Bio-afbreekbare tasjes overleven jarenlang in de natuur"

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat afgedankte draagtassen voor eenmalig gebruik zich ophopen in de omgeving. Als gevolg hiervan zijn verschillende plasticvarianten ontwikkeld die minder invloed zouden moeten hebben op het milieu omdat ze sneller zouden vergaan. Onderzoekers aan de Plymouth Universiteit testten de afbraak van verschillende soorten 'verantwoorde' plastic boodschappentassen in de natuur. Wat bleek: sommige 'biologisch afbreekbare' tasjes konden na drie jaar in de grond of zeewater nog altijd een volle lading boodschappen dragen.

De onderzoekers betrokken verschillende typen plastic boodschappentassen in het onderzoek: een biologisch afbreekbare, een oxo-biologisch afbreekbare (afbreekbaar op zuurstof), een composteerbare en een hoge dichtheid polyethyleen (dat wil zeggen: een conventionele plastic draagtas). Dit gebeurde over een periode van 3 jaar. Deze materialen werden blootgesteld aan drie natuurlijke omgevingen: in de open lucht, begraven in de grond en ondergedompeld in zeewater, maar ook in gecontroleerde laboratoriumomstandigheden.

De bio-afbreekbare tas was na drie maanden in het zeewater duidelijk nog niet verdwenen. Foto: Plymouth Universiteit.

In het water is de composteerbare zak binnen 3 maanden volledig verdwenen. Echter, hetzelfde composteerbare type was na 27 maanden nog steeds in de bodem aanwezig, maar kon niet meer gewicht tillen zonder te scheuren. Na 9 maanden blootstelling in de open lucht waren alle tassen in stukjes uiteengevallen. Er was er dus niet een die onder alle drie de omstandigheden volledig 'verging'. Het beste resultaat bereikte het composteerbare tasje dat na drie maanden in zeewater volledig verdwenen was.

Gezamenlijk toonden onze resultaten aan dat geen van de zakken kon worden gebruikt om een ​​substantiële verslechtering te laten zien over een periode van 3 jaar in alle omgevingen. Het is daarom niet duidelijk dat de oxo-biologisch afbreekbare of biologisch afbreekbare formuleringen voldoende vergevorderde afbraaksnelheden verschaffen om voordelig te zijn in de context van het verminderen van zwerfvuil in zee, vergeleken met conventionele zakken.

De onderzoekers beweren niet dat de 'afbreekbare' tasjes net zo schadelijk zijn als de reguliere plastic varianten. In tegendeel, ze zijn op verschillende manieren beter voor het milieu, maar niet zoals we aan de hand van de benaming zouden vermoeden.

Klik hier voor meer informatie over het onderzoek.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven