Nieuwe tachograafkaarten nóg later geleverd

Niet alleen de werkplaatskaarten voor de smart tachograaf komen te laat, ook de  bestuurderskaarten, bedrijfskaarten en controlekaarten. Daarbij laat leverancier Kiwa weten dat alle tachograafkaarten op z’n vroegst pas op 15 juni klaar zijn.
​Dat meldt minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) per brief aan de Tweede Kamer. 

Kiwa had bestuurders- en bedrijfskaarten uiterlijk 15 mei klaar moeten hebben. Dat wordt nu dus een maand later. Anders dan bij de werkplaatskaarten kunnen de huidige generatie bestuurders- en bedrijfskaarten gewoon gebruikt worden in een smart tacho.  

Kaarten doorstonden test niet
TLN heeft samen met een aantal andere betrokken brancheverenigingen overlegd met Kiwa en het ministerie van IenW. Kiwa legde uit dat de vertraging is ontstaan omdat de kaarten een test van de Europese Commissie niet hebben doorstaan. Bij die test wordt beoordeeld of de nieuwe generatie tachograafkaarten werkt met alle typen en versies tachografen. Na wijzigingen aan de kaarten zullen zij opnieuw getest moeten worden. 

Noodoplossingen Kiwa
Wanneer de kaarten voor een tweede keer niet door de test komen, dan lukt het Kiwa ook niet om uiterlijk 15 juni de kaarten te leveren. Daarom is het belangrijk dat er voorzorgsmaatregelen getroffen worden. Kiwa heeft toegezegd drie dingen te doen om de ontstane problemen te proberen op te lossen:

  • Het bestellen van Nederlandse kaarten bij een andere Nederlandse leverancier. Kiwa geeft aan dat een andere kaartleverancier in staat is rond 1 juli te leveren.
  • Het bestellen van buitenlandse kaarten voor tijdelijk gebruik. Kiwa is in gesprek met een aantal landen om daar bestuurderskaarten, bedrijfskaarten en controlekaarten vandaan te halen. Zo is het probleem met de late levering van werkplaatskaarten ook deels opgelost door Kroatische kaarten te gebruiken.
  • Mogelijk: het benaderen van chauffeurs, bedrijven en controleurs met kaarten die op of vlak na 15 juni verlopen. Wanneer de eerste twee noodoplossingen niet werken, is er het risico dat kaarthouders zonder tachograafkaart komen te zitten. Het gaat dan vooral om mensen en bedrijven met kaarten die verlopen op de dag van de invoering van de smart tacho (15 juni) of vlak daarna. Als het nodig is benadert Kiwa die mensen en bedrijven, om te benadrukken dat ze er verstandig aan doen om ruim vóór 15 juni nog een 'oude' tachograafkaart te bestellen. 

Bron: TLN


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven