Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Van den Heuvel geeft spoedhulp aan fruitbedrijven

Minister van Landbouw Koen Van den Heuvel zal bijkomende maatregelen nemen om de liquiditeitspositie van de fruitbedrijven te verbeteren. Dat heeft hij vandaag bekend gemaakt tijdens een bezoek aan de fruitstreek in Zuid-Limburg en het Hageland.

De fruitsector bevindt zich al een aantal jaren in een bijzonder moeilijke situatie die hoofdzakelijk te wijten is aan externe factoren waar onze telers geen impact op hebben. In 2014 besliste Rusland om de grenzen te sluiten voor Europese voedselwaren, waardoor de afzet van 10 % van onze appelen en 37 % van onze peren van de ene op de andere dag weg viel. Ook leden de telers verlies door vorst- en droogteschade de voorbije jaren. In 2017 werd samen met alle betrokken organisaties een Vlaamse toekomststrategie hardfruit opgesteld. Dit richt zich zowel op korte als middellange termijn oplossingen en is momenteel al in uitvoering. Er wordt ingezet op 3 werven: kwaliteit, rendabiliteit en onderzoek.

Gezien de financiële situatie van vele fruittelers sterk achteruit gaat, heeft minister Van den Heuvel vandaag bijkomende maatregelen aangekondigd die op korte termijn een verlichting moeten brengen voor de liquiditeitsproblemen van de fruittelers.

“De schadevergoedingen die aangevraagd zijn door fruittelers in het kader van de droogte in 2018 zullen prioritair afgehandeld worden”, aldus Koen Van den Heuvel. “Ook  de ingediende VLIF-investeringsdossiers van fruittelers worden versneld behandeld, zodat de telers die investeringen voorzien hadden deze snel kunnen uitvoeren indien aan alle voorwaarden voldaan is. Ook zal ik tijdelijke overheidswaarborgen voorzien voor fruittelers die momenteel problemen hebben om hun kredietaflossingen na te komen.”

Minister Van den Heuvel maakt bovendien bijkomende middelen vrij om appelen en peren van bij ons extra te promoten op de binnenlandse markt. De gemiddelde Vlaming consumeert vandaag nog steeds minder vers fruit en groenten dan aanbevolen door gezondheidsexperts. Tijdens de promotiecampagne zal het belang van seizoensgebonden en lokaal geteelde voeding onderstreept worden.

Koen Van den Heuvel: “De financiële situatie van heel wat fruittelers is momenteel niet goed, ze hebben de afgelopen jaren een aantal tegenslagen gehad en het marktherstel verloopt bijzonder traag. Er wordt hard gewerkt aan oplossingen zoals het inzetten op nieuwe afzetmarkten en het ontwikkelen van nieuwe variëteiten, maar die brengen vandaag geen oplossing voor de financiële problemen die de telers hebben. Deze bijkomende maatregelen moeten de sector helpen om deze moeilijke periode te overbruggen. Intussen werken we samen verder aan structurele oplossingen.”

Bron: Koen Van den Heuvel

Publicatiedatum: