Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onkruidbestrijding blauwe bessen kan zorgen voor opbrengverhoging tot 56%

Onkruidbestrijding kan de oogst van blauwe bessen tot 56,6% doen toenemen. Dat geldt ook als er andere systemen worden toegepast dan degenen die gebruik maken van rijststro, zaagsel of netten.

Gedurende meerdere jaren werden er tests uitgevoerd in Chileense teeltregio's van blauwe bessen op teeltbedrijven met een hoge dichtheid. Elke drie weken werden de gebieden waar handmatig gewied werd vergeleken met een controlegroep waar niet aan onkruidbestrijding werd gedaan. De tests toonden aan dat de fruitopbrengst aanzienlijk toenam in de eerstgenoemde gebieden. Dat stelt ingenieur Álvaro Villalba, directeur Tuinbouw bij Projar.

Hoewel het zeker is dat het gebruik van rijststro en handmatige bestrijding bijdraagt aan het verkrijgen van goede resultaten, namen de opbrengsten in de tests op de plaatsen waar deze systemen werden gebruikt minder toe dan in de gebieden waar gebruik gemaakt werd van traditionele gewasbeschermingsmiddelen en onkruidbestrijdingsnetten. Laatstgenoemde optie is een duidelijk alternatief voor het gebruik van traditionele gewasbeschermingsmiddelen. De netten bleken namelijk zeer effectief in de bestrijding van onkruid, ondanks dat het in sommige gevallen nodig was om in aanvulling hierop handmatig te wieden, geeft Villalba aan.

De expert zei ook dat er, naast de opbrengstverliezen tijdens het seizoen, sprake was van een verlies in het daaropvolgende seizoen, zelfs wanneer de handmatige onkruidbestrijding zeer efficiënt werd uitgevoerd. De opbrengsten zijn namelijk niet alleen afhankelijk van de oogst, maar ook van hoe de controle was in de periode voordat de planten het winterseizoen ingingen.

Naast het verlies van opbrengsten kunnen de maten van het fruit ook afnemen. In sommige gevallen bestaat er daarnaast concurrentie voor de bestuivers aangezien onkruidbloemen soms aantrekkelijker zijn dan de bloemen van de blauwe bes.

Preventie is het belangrijkste. Dat wil zeggen, het voorkomen dat er onkruid verschijnt en dat het zich voortplant en verspreidt. Het niet controleren van onkruid tijdens de teelt en aan het einde van de oogst heeft invloed op de opbrengsten in het volgende seizoen, waarschuwde Villalba.

Om dit soort verliezen voor de sector te voorkomen, zei de ingenieur, heeft Projar een reeks producten ontwikkeld, zoals het Horsol Berryline onkruidbestrijdingsnet. Dit beschermt de bodem op het teeltbedrijf en voorkomt zo dat het onkruid de potten bereikt en de onderhouds- en oogstwerkzaamheden bemoeilijkt.

"Dit product zorgt voor een hoge besparing van arbeidskracht, doordat het de gewassen vrij van onkruid houdt, zowel binnen als buiten", voegde hij toe.

Ook heeft het bedrijf de onkruidwerende Discprotect ontwikkeld, een 100% natuurlijke schijf van kokosvezels, speciaal ontworpen voor de toepassing in potten. Deze schijf voorkomt de groei van onkruid aan de basis van het substraat. De kokosvezels zijn behandeld met een natuurlijke rubberspray, die ervoor zorgt dat ze hun vorm behouden. Het product biedt bovendien andere voordelen: het voorkomt verdamping, terwijl de met elkaar verweven vezels beluchting mogelijk maken.

 

Meer informatie:
Ing. Álvaro Villalba
Celular :+34661940779
E-mail: alvaro.villalba@projargroup.com 
www.projar.es 

Publicatiedatum: