Recyclebaar, afbreekbaar en thuis te composteren

Verpakking van suikerriet is zuurstof doorlatend en droger

AGF verpakkingsleverancier Evesham Specialist Packaging heeft een verpakking ontwikkeld die gebaseerd is op suikerriet en die milieuvriendelijk is zonder de kwaliteit van het product te verminderen. 

Omdat het duurder om te produceren is, legt het bedrijf uit dat het fabricageproces niets is vergeleken bij wat bekend is in de plasticsector, omdat het een veel trager proces omvat. Manager Paul McReynolds vertelt dat het het waard is gezien de milieuvoordelen omdat het binnen enkele maanden in een natuurlijke omgeving is afgebroken. 

"Onze trays worden van suikerrietpulp gemaakt, wat fantastisch materiaal is. Op het gebied van milieu is het een geweldig product, gemaakt van afval uit de suikerrietsector en dat is een duurzaam gewas dat binnen maximaal 18 maanden weer terug gegroeid is. Wanneer het gewas geoogst is, worden de sappen geëxtraheerd en wat overblijft is pulp, een vezelrijk materiaal dat gebruikt werd voor het opvullen van land of voor verbranding. Beter dan het te verbranden en als gas in de atmosfeer los te laten, kunnen we het gebruiken en het is er in overvloed."

 

Dit soort verpakking heeft drie eigenschappen: het is recyclebaar, afbreekbaar en thuis te composteren. Het is te recyclen via de papierketen en kan gewoon in de papierkliko. 

Evesham Specialist Packaging (ESP) begon z'n reis in de pulp toen directeur Ronan Lynch benaderd werd om een alternatief voor polystyrenen steenfruittrays te bieden. Na dit succesvol gedaan te hebben, werden meer dan 55 pulptrays ontwikkeld voor verschillende producten zoals avocado's, steenfruit, tomaten e.d. Het resultaat was dat 7 jaar geleden ESP een partner werd in een nieuw bedrijf genaamd Moulded Fibre Products (MFP).

ESP wilde altijd al een sector ontwikkelen voor hitte sealing in pulp voor producttypes als zachtfruit, druiven, tomaten etc. en heeft nu patent op het proces in het VK, Europa en Canada. ESP koos ervoor gebruik te maken van suikerrietpulp via z'n partner in Hong Kong. Het wordt verwerkt via een papiermolen in China tot platte vellen, die worden gesteriliseerd en tot de vereiste trays en bakjes verwerkt. Het volledig neutrale, ongebleekte en onbehandelde afvalmateriaal is sterk en blijft lang stevig.

"Deze verpakking creëert een compleet andere omgeving voor het fruit. Pulp is poreus en daardoor prima zuurstof doorlatend. Dit materiaal absorbeert vocht en creëert een drogere omgeving."

Voor sommig zachtfruit, tomaten en druiven waarmee Evesham Specialist Packaging gewerkt heeft, resulteerde de verpakking in een langere houdbaarheid, wat bewezen werd door tests van enkele toonaangevende Britse verpakkingsstations en onafhankelijk onderzoek van de Lincolnshire University. 

"Dat is belangrijk wanneer je verpakking duurder wordt. Hoe beter van kwaliteit je fruit is, des te beter de resultaten. Het verlengen van houdbaarheid is een rendement voor de extra kosten."

Het bedrijf heeft mondiaal belang bij milieuvriendelijke verpakkingen in Europa, de VS en Dubai. Er is capaciteit om uit te breiden en het aanbod te verhogen vanwege hun Chinese partner. Om een beeld te geven: het Britse bedrijf produceerde tientallen miljoenen conventionele pulpverpakkingen met 6 machines, terwijl China een veel grotere capaciteit heeft om suikerrietpulpverpakkingen te maken.

ESP heeft een assortiment films ontwikkeld waaronder recyclebare, afbreekbare en composteerbare mogelijkheden waaruit de teler en retailer kunnen kiezen. "Na een decennium van het ontwikkelen van bakjes en films bieden we nu verschillende mogelijkheden."

Voor meer informatie:
Paul McReynolds
Evesham Specialist Packaging Ltd 
paul@1esp.co.uk 
Tel: +44 7825 624 700
www.espulp.co.uk  

www.1esp.co.uk 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven