Eetrijpe exoten krijgen meer schapruimte bij Jan Linders

Consumenten staan steeds meer open voor nieuwe producten, exoten groeien daarom om sterk in omzet. Steeds vaker is retail hiervoor het afzetkanaal. De omzet van de categorie fruit binnen het totaal van Nederlandse supermarkten groeit met 10%. Binnen deze categorie valt het sub segment exoten, welke met 15% groeide. De top 5 van exoten die in omzet percentueel het hardst gegroeid zijn volgens de laatste peiling van onderzoeksbureau Nielsen (MAT week 36 2018):

1.      papaja (90%)
2.      vijgen (45%)
3.      passiefruit (28%)
4.      granaatappel (24%)
5.      mango (18%)

Ook avocado groeit nog altijd in omzet (+12%). In Nederland kocht 33% van de huishoudens avocado’s t.o.v. 31% in 2017 (GfK, 2018). “Afgelopen jaar is er dus ook weer een groep nieuwe avocado gebruikers bijgekomen. Deze blijvende groei in populariteit kun je ook terug zien aan het groeiende avocado assortiment op de winkelvloer. De groei zitten met name in de ‘eetrijpe’ avocado’s, waar de consument na aankoop de avocado gelijk kan consumeren of nog enkele dagen bewaren. Dit sluit aan bij de gemaksbehoefte van de huidige consument”, vertelt Daan van der Beek, senior category manager AGF van supermarktketen Jan Linders. “De reden dat avocado zo populair is onder andere vanwege de romige & nootachtige smaak die goed combineert met veel andere producten en de gezonde vetten die de vrucht bevat, maar ook vanwege de brede toepasbaarheid van de vrucht. Avocado is lekker op brood, in een salade of pasta, maar ook in diverse baksels als bijvoorbeeld vervanging van boter.”

De top 5 groeiers heeft Jan Linders bijna jaarrond in het assortiment. Daan: “Exoten zien we als een bijzonder segment, we managen het niet als een aparte categorie maar zetten telkens stappen om er verder in uit te breiden. Hierbij willen we in het assortiment dat we aanbieden op basis van type klant kunnen differentiëren. We onderscheiden in verschillende (kwaliteits)klassen zoals Fairtrade, Ready to eat en biologisch en sturen daarbij vooral op kwaliteit van de producten. De prijs is daarbij belangrijk om de omloopsnelheid zo hoog mogelijk te houden, wat de kwaliteit ook weer ten goede komt.”

Veel exoten in het assortiment van Jan Linders zijn jaarrond beschikbaar. “Gedurende het jaar importeert onze leverancier Nature’s Pride de exotische vruchten uit verschillende landen. De keuze voor deze landen van herkomst zijn gebaseerd op waar de vruchten op dat moment het lekkerst zijn. Het voorjaar, zeker als het mooi weer is, is een goede tijd van het jaar om exoten extra onder de aandacht te brengen. Momenteel hebben we eetrijpe avocado, eetrijpe mango, eetrijpe kiwi, verse vijgen, kokosnoten, passiefruit, granaatappel en Physalis (Kaapse Goudbes) op het schap beschikbaar”, besluit Daan.

Voor meer informatie
Daan van der Beek 
Jan Linders Supermarkten 
De Flammert 1211
5854 NC  Nieuw Bergen (L) 
T:  0485-349969
gwilms@janlinders.nl 
www.janlinders.nl 
 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven