Keniaanse avocado's krijgen groen licht voor Chinese markt

Afgelopen week tekende de president van Kenia, Uhuru Kenyatta, een overeenkomst met de Chinese regering over de toegang van Keniaanse Hass avocado's naar China. Het proces begon vorig jaar november toen de Chinese en Keniaanse presidenten een overeenkomst over voedingsveiligheid en fytosanitaire eisen tekenden, waardoor de export van meer producten naar China mogelijk werd. Maar hierin werd niets overeengekomen over internationale handelsregels, waardoor Keniaanse avocado's niet naar China geëxporteerd konden worden.  

Eind maart bezocht een Chinese delegatie Keniaanse plantages om te zien of hier aan de exporteisen van China voldaan werd. Nu, een maand later, is de overeenkomst getekend. Chandru Akki van Cauvery Limited: "We zijn blij dat onze Keniaanse avocado's de Chinese markt op mogen. We zitten nog in het seizoen en kunnen tot november leveren. We zijn er klaar voor."

Als we het met hem over de huidige marktomstandigheden hebben, zegt hij: "Na Pasen nam de Europese vraag naar Keniaanse avocado's licht af. Dat komt vooral om dat Peru en Chili nu op de markt komen. Ik denk dat het weer aantrekt wanneer de Peruaanse en Chileense producten op de binnenlandse markt afgezet worden. In Dubai is de markt totaal anders. Daar is de vraag hoog en de prijs ook. Volgende week begint de Ramadan en in die periode is de avocado een erg populair product door z'n hoge voedingswaarde. De vraag in Dubai zal dus wel een poosje hoog blijven."

Wanneer Kenia z'n avocado's naar China gaat exporteren, betekent dit ook een verandering op de internationale markt. "In Dubai is veel vraag naar Keniaanse avocado's. Wanneer een gedeelte hiervan wegvalt door export naar China, zal een tekort ontstaan en ik denk dat de vraag naar Keniaanse avocado's zal stijgen en daarmee de prijs. Wat Europa betreft, weet ik het niet zeker. Als daar minder Keniaanse avocado's aangeboden worden zal het aanbod uit Israël dat gat proberen op te vullen. We moeten afwachten hoe het zich ontwikkelt. Voorlopig kijken we ernaar uit onze avocado's naar China te exporteren."

Chandru Akki
Cauvery Limited
WhatsApp: +919845056592
Tel: +254780027995
Email: vcakki@gmail.com 

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven