Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Niedersachsen: bedekte teelt neemt met 30% toe

In 2018 waren er in Niedersachsen 861 bedrijven die op een oppervlakte van circa 20.300 hectare groenten in de volle grond teelden. Men oogstte bijna 450.000 ton. Het 'Landesamt für Statistik Niedersachsen' (LSN) deelt mee dat er in Niedersachsen jaarlijks meer dan veertig verschillende groentensoorten geteeld worden. Het aanbod loopt uiteen van kool- en bladgroenten, stengelgroenten, wortelgroenten en knolgroenten tot aan vruchtgroenten en peulvruchten.

Op het grootste areaal van circa 9.600 hectare teelde men in 2018 blad- en stengelgroenten. Op circa 61% van dit oppervlak, circa 6.000 hectare, groeiden asperges. Maar ook de teelt van ijsbergsla omvatte bijna 1.050 hectare.

De met afstand grootste oogst werd in 2018 bij de wortel- en knolgroenten bijeengebracht, namelijk circa 243.000 ton. Alleen de consumptieuien leverden met circa 108.000 ton ongeveer een kwart van deze hoeveelheid, dicht gevolgd door wortelen met bijna 98.000 ton.

Steeds meer bedekte groententeelt
In totaal werd dit oppervlak vergeleken bij vorig jaar met 8,0% uitgebreid naar circa 92 hectare. De bedekte teelt steeg met bijna 30,0% ten opzichte van 2017 naar circa 29.600 ton. De aanvankelijk hoge aanschafkosten van bijvoorbeeld kassen of begaanbare folietunnels verdienen zich uiteindelijk terug. Deze manier van telen maakt onafhankelijk van het weer, want de irrigatie en het klimaat kunnen in de kassen gestuurd worden en daardoor ook de kwaliteit en de opbrengst.

Publicatiedatum: