Uienpool Agrifirm piekt naar 41,30 euro per 100 kg

De uien en de prijzen zijn dit jaar eerder goud dan hout, want niet eerder in de geschiedenis van de uienpool is er zo’n hoge poolprijs gescoord. De uien die geleverd zijn in de bewaarpool van Agrifirm brengen 41,30 euro per 100 kg  op, prijsbasis geleverd in week 12.

De uienprijzen zijn vanuit historisch perspectief hoog te noemen. Dat is maar goed ook, want de gemiddelde opbrengst ligt dit jaar volgens het CBS 36% lager. Niet eerder in de geschiedenis van deze uienpool is er zo’n hoge poolprijs gescoord", aldus Luuk Kok, uienpoolbeheerder van Agrifirm

De stemming in de uienmarkt is dit verkoopseizoen te omschrijven met één woord als spannend. Door droogte en warmte, maar ook de daaropvolgende prijsstijging en toch weer prijsdruk in de markt; al met al is het een hectisch jaar waarin deze pool veel zorg bij de telers uit handen neemt.

De uien zijn dit jaar mooi goudgeel van kleur met een gemiddeld tarrapercentage van 5%. Vrijwel alle uien in de bewaarpool van Agrifirm zijn eerste klas uien en geschikt voor export.

Bewaarpoolprijs
Er is een basisprijs gerealiseerd van € 40,10 voor levering in december. De bewaarvergoeding bedraagt € 0,10 per 100 kg per week vanaf week 1. Daarmee komt de poolprijs in week 12 op € 41,30 per 100 kg. Voor de laatste leveringen is de poolprijs € 41,70. Leden van Agrifirm ontvangen bovenop de poolprijs medio 2019 het ledenvoordeel ter hoogte van € 1,- per ton. Hiermee komt de poolprijs voor levering week 12 op € 41,40 per 100 kg.

Agrifirm biedt, naast de commissionairsrol in de daghandel, al vele jaren voor de Nederlandse uientelers pools aan. De pool van Agrifirm kenmerkt zich als onafhankelijk en de uien worden geleverd aan een groot aantal verwerkers. Naast de bewaarpool die loopt van december tot en met januari biedt Agrifirm ook een uienpool met korte opslag (looptijd na de oogst tot half januari) en een af-landpool (levering oogstperiode).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven