Grote aanvoer heeft weerslag op prijzen

Knoflookimporteur: "Spanje is op weg het nieuwe China te worden"

Als gevolg van de huidige grote aanvoer van knoflook naar de Verenigde Staten dalen de prijzen voor dit product steeds verder. 

"Er is momenteel volop Chinese en Spaanse knoflook op de markt," zegt Juan Pablo Lozano van het in Miami gevestigde bedrijf Garland. "Spanje heeft een grote oogst binnengehaald. Het land heeft de laatste vijf jaar goede seizoenen achter de rug en ik denk dat het op weg is om het 'nieuwe China' op de knoflookmarkt te worden." Hij voegt eraan toe dat Spanje, dat voorheen alleen verse knoflook exporteerde, tegenwoordig ook verpakte en gepelde knoflook levert. 

Gepelde knoflook uit Spanje

Ondertussen heeft ook China haar productie vergroot. Lozano merkt op dat vanwege het antidumping- besluit van het Amerikaanse ministerie van Handel, dat in mei wordt verwacht, het erop lijkt dat er extra product wordt verladen voordat de beslissing valt. "Er zijn te veel mensen die hiervan willen profiteren," zegt Lozano. De aanvoer van Argentijnse knoflook is voorbij maar Peru, dat vrijwel jaarrond kan leveren, voert ook knoflook aan. 

Felle concurrentie
“Terwijl de vraag naar knoflook redelijk is, is de concurrentie fel omdat er op prijs wordt geconcurreerd," legt Lozano uit. "Iedereen heeft product beschikbaar en als men dit niet af kan zetten, dan zullen de prijzen verlaagd moeten worden."

Witte knoflook uit Argentinië.

De situatie is totaal anders dan vorig jaar, toen de prijzen bijna tweemaal zo hoog als dit jaar waren, rond de €31,38. "De markt kende ups en downs maar nu dalen de prijzen weer," vertelt hij. "De prijzen variëren momenteel tussen de €22,42 en €31,38."

Lozano verwacht dat de prijzen nog even op het huidige niveau zullen blijven of mogelijk nog verder dalen. "Rond eind mei/begin juni wordt de nieuwe oogst uit Spanje en Mexico verwacht en ook China zal met haar nieuwe oogst op de markt komen," vervolgt Lozano. "Dit land heeft echter nog flinke voorraden van de vorige oogst en zal dus eerst de oude oogst af moeten zetten voor het over kan schakelen op de nieuwe oogst." 

 

Voor meer informatie:
Juan Pablo Lozano
Garland, LLC 
Tel: +1- (305) 636-1607 Ext. 102
jplozano@garlandfood.net  
www.garlandfood.net


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven