Nieuw apparaat meet direct residuen op voeding

Met het Inspecto-systeem kunnen specifieke chemische contaminanten realtime opgespoord worden: in de vollegrond, in de kas en aan de productielijn. Het systeem werd ontwikkeld door Avner Avidan, een Israëliër met een passie voor plantaardige voeding en fitness.  

Avidan was geschokt na het zien van een televisieprogramma over de alarmerende hoeveelheden onzichtbare residuen van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit in supermarkten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie werd één op de tien mensen in 2018 ziek als gevolg van voedselcontaminanten. Avidan vond dat dit zo niet langer kon. 

Hij was van plan een mobiel toestel voor consumenten te ontwikkelen waarmee zij nauwkeurig zouden kunnen meten of producten residuen bevatten. Avidan deed zes maanden lang onderzoek maar moest concluderen dat dit nog niet mogelijk was op consumentenniveau. Hij kwam er echter wel achter dat voedselproducenten, telers en retailers behoefte hadden aan een snellere, goedkopere en betrouwbare oplossing om de wettelijke maximale residu limiet (MRL) voor chemische stoffen, waaronder gewasbeschermingsmiddelen, te kunnen meten.

In 2016 richtte hij samen met zijn vriend Yair Moneta Inspecto op met als doel de manier waarop de voedselindustrie deze testen uitvoert ingrijpend te veranderen. Het draagbare Inspecto-systeem kan aangepast worden aan speciale behoeften. 

Inspecto heeft in totaal al €1,5 mln aan steun ontvangen. Tot de investeerders behoren het Horizon 2020-programma van de EU, The Kitchen, de Israeli Innovation Authority,  Bits x Bites uit China en Seventure Partners uit Parijs.  "We zullen een serie A-investeringsronde houden zodra we de eerste resultaten van onze veldproeven binnen hebben," aldus Avidan. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven