Zou ongezonde eetgewoonten aanmoedigen

Advertentie voor Wimbledon van aardbeien met slagroom verboden

Personeel van de Londense metro heeft noodgedwongen een advertentie voor Wimbledon moeten verwijderen waarop aardbeien met slagroom waren afgebeeld omdat deze in strijd zou zijn met de regels. In februari werd er in het Londense openbaar vervoer een verbod op reclame voor junkfood ingevoerd om de strijd aan te binden tegen het toenemend overgewicht bij kinderen. Zo behoren ontbijtgranen, yoghurt, pizza, brood, worst en slagroom tot de producten waar niet meer voor geadverteerd mag worden. 

Er werden sindsdien op last van Transport for London al meerdere reclameposters aangepast of verwijderd wat tot €18.700 aan kosten leidde. Eén daarvan was een advertentie voor het beroemde tennistoernooi van Wimbledon met een afbeelding van aardbeien en slagroom. Eén persoon vroeg zich af of wellicht alleen de 'slagroom' uit de advertentie zou kunnen worden verwijderd.

Burgemeester Sadiq Khan steunt het beleid van Transport for London, evenals Tv-koks Jamie Oliver en Hugh Fearnley-Whittingstall. 

Christopher Snowdon van het Institute of Economic Affairs: "Dit verbod werd aan het publiek 'verkocht' als een inperking van junkfood-reclames. Nu zien we dat het om meer dan alleen junkfood gaat en niet alleen betrekking heeft op voedseladvertenties. Het gevolg hiervan is dat Transport for London al duizenden euro's heeft moeten spenderen aan het overspuiten van volkomen onschuldige afbeeldingen om aan haar eigen strenge regels te kunnen voldoen."

Transport for Londen voerde het verbod op junkfoodreclames in bussen, metro's en treinen in nadat burgemeester Khan had aangekondigd actie te ondernemen tegen de 'tikkende tijdbom' van jeugdobesitas.

Levensmiddelenbedrijven hebben echter laten weten dat het verbod onterecht ook gezonde producten treft. Zo mocht boodschappenbezorgdienst Farmdrop tot haar grote verbazing geen reclame meer maken voor scharreleieren, boter en spek. 

Bron: dailymail.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven