Overzicht wereldmarkt knoflook

Momenteel is er sprake van een overschot aan knoflook op de wereldmarkt. In Spanje is de oogst al een paar jaar op rij goed en in mei volgt een nieuwe oogst. In China is de prijs van knoflook tegen ieders verwachting in gestegen als gevolg van speculaties op de prijsontwikkeling. De hoge prijs van knoflook houdt aan en dat maakt de Chinese knoflook ook niet aantrekkelijk voor de export.
De Europese markt wacht voornamelijk de nieuwe oogst uit China en Spanje af. In Duitsland is de markt momenteel stabiel.
In Noord-Amerika heeft men te maken met lage prijzen voor knoflook omdat er teveel aanbieders zijn op de markt. In Zuid-Afrika zijn maatregelen genomen tegen de Chinese import door het heffen van extra importheffingen op dit product. Dit naar aanleiding van een onderzoek naar de illegale import van knoflook uit China naar Zuid-Afrika.

China: hoge prijs door speculatie maar weinig vraag op de markt
De laatste paar weken is er aardig wat gebeurd op de Chinese knoflookmarkt. Na Chinees Nieuwjaar in februari hadden de meeste mensen verwacht dat de knoflookprijs zou dalen, maar de knoflookprijs ging juist omhoog. Dit was tegen ieders verwachting in en de hoge prijs hield ook aan. Dit kwam omdat veel mensen speculeerden over de knoflookprijzen. In mei komt de nieuwe knoflook van Yunnan op de markt en veel mensen denken dat de prijs hoog zal zijn, omdat dit jaar de velden met ongeveer 10% zijn verkleind en het aanbod dus wat minder zal zijn. Andere knoflook productiegebieden in Shandong zullen in juni en juli nieuwe knoflook op de markt brengen.

In de laatste paar weken werd er dus veel knoflook gekocht, waardoor de prijs steeg. Echter neemt dat nu weer iets af, waardoor de prijs ook lichtelijk daalt maar nog steeds hoog blijft. Verder is de kwaliteit van de knoflook in de koelcellen ook niet altijd zo goed meer. Knoflook van goede kwaliteit is daardoor ook veel duurder. Er is nog ongeveer 30% over van de productie van vorig jaar, wat nog verkocht moet worden. De vraag voor knoflook is momenteel niet groot, ook voor export niet, omdat de prijs nu zo hoog ligt en dat maakt de Chinese knoflook minder aantrekkelijk om te kopen.

Spanje
Binnen een paar weken start het nieuwe knoflookseizoen in het Spaanse Andalusië. Het areaal daalde met 15 tot 20% in deze Zuid-Spaanse regio door de slechte prijzen in de laatste twee seizoenen. Vooral het laatste seizoen was slecht met een prijsdaling van 30% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Ondertussen zit men bijna door de laatste voorraden in Castile-La Mancha. Het seizoen was moeilijk door zware regenval in mei 2018 die vooral schade aanrichtte aan de paarse lenteknoflook en in mindere mate aan de witte lenteknoflook in Castile-La Mancha. Dit had impact op de kwaliteit waardoor de prijs sterk daalde. De lage prijzen voor witte knoflook hadden ook gevolgen voor de paarse knoflook. Deze is kwalitatief beter en ook de productiekosten liggen hoger. Paarse knoflook is €0,30 tot €0,40 duurder dan de gewone knoflook maar zakt ook in prijs door de gegeven situatie.

Nederland: Knoflookmarkt ondoorzichtig
De huidige knoflookmarkt in Nederland wordt door importeurs als ondoorzichtig bestempeld. De markt in Europa is best goed, maar de Chinezen willen graag naar boven met de prijs, terwijl er nog grote voorraden van de grote oogst van het afgelopen seizoen beschikbaar zijn. Met een week of 3 wordt de nieuwe Chinese oogst verwacht en daardoor is iedereen aan het aftasten wat de markt gaat doen. De groeiverwachtingen zijn goed, al werd eerder bekend dat de knoflookoogst zo’n 30% lager zal uitvallen dan vorig seizoen. De afzet verloopt volgens importeurs regulier. Wel zorgen de hoge prijzen – ingeklaard tussen de 19 en 22 euro – ervoor dat de handel in handen is van de vaste importeurs en dat de gelegenheidsimporteurs zich niet aan de Chinese knoflook wagen.

Duitsland: Stabiele markt
De Duitstalige markt voor knoflook is op dit moment grotendeels stabiel. Het gros van de handelswaar komt uit China: Importeurs geven aan dat de Spaanse soorten maar moeizaam worden geaccepteerd door de vaak conservatieve consument. Met name binnen de retail is er het gehele jaar door een goede vraag naar de standaard witte knoflook. Pogingen om bijv. zwarte knoflook in de handel te plaatsen, hebben vooralsnog weinig succes. Ook de beschikbaarheid van het product is op dit moment naar behoren. Enkel in de zomer (juni/juli) willen de volumes weleens wat teruglopen.

In Duitsland, maar ook in Zwitserland wordt – mede door de klimaatverandering – op steeds grotere schaal knoflook geteeld. Hier start de oogst over het algemeen rond eind mei/begin juni. Tot slot maken ook diepvriesproducten en verwerkte knoflook hun opwachting in de handel: Dit segment blijft echter beduidend achter bij de vraag naar vers product. Ook bio-knoflook blijft een zeldzame verschijning binnen de handel.

Italië: wachten op nieuwe oogst
Momenteel is de vraag naar knoflook niet heel groot. “Er is nauwelijks vraag omdat men wacht op de nieuwe oogst. De prijs voor Chinese knoflook is redelijk stabiel. De prijs voor de knoflook uit Spanje is matig. In Spanje wacht men momenteel ook op de nieuwe oogst die begin mei zal starten. De Chinese markt bevindt zich momenteel in een speculatieve fase. Prijzen zijn hier niet in verhouding met de marktrealiteit in Europa, Noord-Amerika, en Latijns-Amerika,” aldus een handelaar.

Momenteel is er nieuwe knoflook beschikbaar op de markt uit Egypte en Mexico. “Verse groene knoflook blijft een nicheproduct met een beperkte afzet omdat het gebonden is aan het seizoen in de lente.”

Wat betreft specialiteiten als zwarte-, en wilde knoflook ziet de handelaar hier wel een relevante markt in maar alleen omdat het een redelijk nieuw product is. “Het is uitgesloten dat deze varianten een massaproduct zullen worden. We zien echter wel dat sommige consumenten er nieuwsgierig naar zijn en deze producten ook waarderen.”

Zuid-Afrika: overschot drukt prijzen lokale productie
De Zuid-Afrikaanse markt voor knoflook is sterk afhankelijk van import, vooral vanuit Spanje en China. De geïmporteerde knoflook is momenteel duurder dan het lokale product. De prijs van de geïmporteerde knoflook ligt tussen de 45 ZAR (€2,80) tot 55 ZAR (€3,40) per kilo. Dit ten opzichte van lokaal geteelde knoflook met een prijs tussen de 30 ZAR (€1,86) tot 35 ZAR (€2,10).

De prijs voor lokale knoflook staat onder zware druk. Volgens de telers komt dit omdat er wereldwijd teveel knoflook op de markt is. Vooral door een goede Spaanse oogst. De Zuid-Afrikaanse knoflookoogst is over zijn piek heen en zal terug op gang komen in de lente.

Vorig jaar was er in Zuid-Afrika een onderzoek naar de smokkel van knoflook uit China. Drie nieuwe importeurs werden daarbij betrapt. De import bracht de Zuid-Afrikaanse markt van slag. Al eerder heeft de overheid extra tarieven gezet op knoflook vanuit China bovenop de normale importheffingen. Er wordt ook gezegd dat men daarom soms tot wel 80 ZAR (€5,-) per kilo voor Chinese knoflook betaald.

Noord-Amerika: groot aanbod zorgt voor lage prijzen
Momenteel is er veel import van knoflook op de Amerikaanse markt die de prijzen van het product steeds verder omlaag drukt. “Er is een enorme hoeveelheid Chinese en Spaanse knoflook momenteel,” vertelt Juan Pablo Lozano uit Miami, van Garland LLC. “Spanje heeft een goede oogst, ze hebben voor de laatste vijf jaar goede opbrengsten gehad en ik denk dat ze China achterna gaan qua productie.” Hij voegt toe dat de Spaanse productie ook uitbreidt van verse knoflook naar bijvoorbeeld gepelde knoflook.

Ondertussen heeft China ook zijn export naar de Verenigde Staten opgevoerd. Lozano vermoedt dat de stijging van de import te maken heeft met toekomstige anti-dumping maatregelen van de federale overheid. “Er zijn gewoon teveel spelers op de markt momenteel” vertelt Lozano.

“De vraag naar knoflook is momenteel goed op de markt maar er is een overaanbod op het moment. Dat zorgt voor prijsdalingen op de markt voor knoflook,” vertelt Lozano.

De markt voor knoflook was in de Verenigde Staten vorig jaar beduidend beter dan dit jaar. De prijzen zijn bijna gehalveerd. “De prijzen op de markt daalden eerst, toen steeg de prijs weer een beetje en nu is het weer sterk aan het dalen.”

Als de prijzen voor knoflook niet verder zakken dan voorspelt Lozano dat de prijs stabiel blijft. “Eind mei, begin juni komt er weer knoflook vanuit Spanje en Mexico. Ook China begint dan weer met haar productie. Dat terwijl de opbrengst van vorig jaar nog niet eens weg is.”

Latijns-Amerika: kleine voorraden
Voor Spanje dreigt de Braziliaanse markt van knoflook weg te vallen door een voorgestelde importheffing van 19% op knoflook uit Europa. De Zuid-Amerikaanse markt is voor Spanje belangrijk en door deze heffing zal het moeilijk worden om te kunnen concurreren met de Chinese import van knoflook. Momenteel stijgt de prijs echter snel voor Chinese knoflook wat goed nieuws is voor de Spaanse exporteurs.

De Argentijnse markt voor knoflook is momenteel bezig haar producten in te pakken voor de export. Peru, normaal gezien een producent die het hele jaar door knoflook exporteert, heeft momenteel kleine voorraden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven