Hogere MRL voor clothianidin bij import van Canadese aardappelen roept vragen op

De Europese Commissie stelt voor om de maximum residulimiet voor het middel clothianidin bij de invoer van aardappelen naar de Europese Unie te verhogen van 0,03 milligram naar 0,3 milligram per kilo. Dat voorstel wordt gedaan omdat clothianidin in Canada is toegelaten in de teelt van aardappelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft namens Nederland ingestemd met dat voorstel. Dat roept vragen op bij Tweede Kamerlid Lodders van de VVD omdat de toelating van het neonicotinoïde clothianidin in de Europese Unie is ingetrokken vanwege de schade die het gebruik toebrengt aan bijen. 

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft in een reactie op vragen van Lodders aan dat het voorstel van de Europese Commissie is gebaseerd op risicobeoordelingen van Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA. Volgens de EFSA geven de nu voorgestelde limieten geen reden voor zorg voor de voedselveiligheid. De Nederlandse deskundigen kunnen zich vinden in deze conclusies van EFSA.

Hogere invoertolerantie
Als een stof op Europees niveau niet is goedgekeurd als werkzame stof in gewasbeschermingsmiddelen, geldt in de Europese Unie dat residuen van de stof niet aantoonbaar mogen zijn in dat gewas. Daarbij geldt een standaardniveau van 0,01 milligram per kilo. Als gebruik in een derde land wél is toegelaten, heeft een belanghebbende in dat land, de mogelijkheid een hogere invoertolerantie aan te vragen. Deze invoertolerantie wordt verleend, als uit een risicobeoordeling blijkt dat voedsel en diervoeder ook met een hogere maximale residulimiet veilig is voor consumptie.

Impact op milieu in derde landen blijft buiten residubeoordeling
De inperking van het gebruik van clothianidin in de Europese Unie is niet ingesteld vanwege een risico voor de volksgezondheid, maar vanwege de risico’s van de stof voor bijen, stelt Schouten. De Europese residuwetgeving betrekt de mogelijke schadelijkheid voor het milieu in derde landen niet in de residubeoordeling; dit is een verantwoordelijkheid van het land waar het middel wordt toegepast. Bij het instemmen van Nederland met de aanpassing van de residulimiet van clothianidin is conform de wetgeving alleen het waarborgen van de veiligheid van de consument in overweging genomen.

Bron: Ministerie van LNV


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven