Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Eerste watermeloenen uit Almería op de markt

Prijs Spaanse watermeloen daalt als gevolg van kou

Terwijl de oogst van de meeste groenten af begint te nemen in de Spaanse provincie Almería, breekt de periode voor (water)meloenen aan. Dit fruit wordt gezien als een typisch zomerproduct. Het seizoen is inmiddels begonnen en de teeltvolumes nemen snel toe.

Telers en handelsbedrijven in Almería oogsten al aanzienlijke volumes, maar worden geconfronteerd met het probleem dat de markt nog niet voldoende reageert op het grote aanbod.

In het vorige seizoen nam de teelt van watermeloenen aanzienlijk toe. Bovendien stegen de prijzen, zodat het gewas winstgevender werd.

Waar de inkomsten voor dit fruit in het seizoen van 2016/2017 €142,43 mln bedroegen, stegen deze tot €232,85 mln in het afgelopen seizoen. De sterke toename van de inkomsten was grotendeels het gevolg van de toename van de gemiddelde prijs die werd verkregen op de markten. Deze nam toe van €0,30 in het seizoen van 2016/2017 tot €0,49 aan het eind van het seizoen van 2018, een groei van 66,6 procent.

De huidige verwachtingen met betrekking tot de oogst zijn optimistisch, aangezien de gunstige temperaturen van dit voorjaar een goede vruchtzetting mogelijk maakten. Zowel het volume als de kwaliteit van het fruit is goed. Deze goede resultaten worden dit seizoen echter niet beloond met even bevredigende prijzen.

In de afgelopen twee weken zijn er twee factoren geweest die de prijsnoteringen van watermeloen negatief hebben beïnvloed. De eerste was de weersverandering. Er was sprake van koude temperaturen, die over het algemeen een negatieve invloed hebben op de consumptie van dit fruit, zowel in Spanje als op andere Europese markten.

De tweede factor was het feit dat het moment dat de eerste watermeloenen de markt bereikten samenviel met Pasen. In deze periode is er sprake van een geringere vraag vanuit supermarkten, vanwege de vakantie en het vertrek van toeristen naar andere delen van het land.

Verschillende grote handelsbedrijven van watermeloen in de provincie hebben aangegeven dat, hoewel de oogst dit jaar eerder is begonnen dan in voorgaande seizoenen, de magazijnen vollopen met onverkocht product, hetgeen een negatieve invloed heeft op de prijzen.

De hoop is echter dat de temperaturen in mei hoger zullen liggen en dat dit een positieve invloed zal hebben op het verloop van het seizoen.

 

Bron: lavozdealmeria.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven