Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Maxim Kulik, Vinaigrette

Oekraïense fruittelers planten massaal clubrassen aan

Over een paar weken zal het Oekraïense appelseizoen 2018-2019 voorbij zijn. Het seizoen heeft telers in het land precies datgene gebracht wat zij nodig hadden: meer ervaring op de wereldmarkt en zicht op nieuwe markten. Eén exporteur in Oekraïne heeft zijn focus verlegd van kwantiteit naar kwaliteit. 

Maxim Kulik is consultant bij Vinaigrette, een AGF-exportbedrijf in Oekraïne. Het seizoen 2018-2019 is bijna voorbij en volgens Kulik kende het seizoen zowel hoogte- als dieptepunten. "Het seizoen 2018-2019 was wat betreft de prijzen nogal lastig voor ons. De gemiddelde prijs van klasse I appelen kwam dit jaar niet boven de €0,33 per kilo uit. Het was een uitdaging om de kwaliteit van het fruit op peil te houden maar tot op heden zijn we hier wel in geslaagd. We hopen tot april systematisch te kunnen werken en verwachten dat we eind mei volledig uitverkocht zijn."

Oekraïne heeft geprobeerd om snel een plaats aan de top te veroveren door te focussen op de teelt van de vijf belangrijkste rassen: "Eerlijk is eerlijk, de markt vraagt eigenlijk voornamelijk om de top vijf van de rassen Golden, Gala, Fuji, Granny Smith en Red Delicious. Wij hebben al deze rassen en de export verloopt goed. We zien echter wel een trend ontstaan op het gebied van kloon- en clubrassen, zoals Kuki, Jazz, Pink Lady enzovoort. Oekraïense telers zijn al begonnen met het telen van deze kloon- en clubrassen maar toch zal het nog even duren voordat we over genoeg aantallen beschikken. We hopen over twee tot drie jaar met de export van deze rassen te kunnen starten," aldus Kulik. 

Van oudsher worden Oekraïense appelen naar de Wit-Russische markt geëxporteerd. Vinaigrette richt zich tegenwoordig echter grotendeels op andere markten. "We exporteren zo'n 90% van onze appelen naar het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland. De overige 10% wordt doorgaans naar Aziatische landen geëxporteerd. In plaats van ons toe te leggen op het verhogen van de productie richten we ons nu vooral op het toevoegen van waarde. We doen dit door ervoor te zorgen dat al onze producten een merk hebben en van hoge kwaliteit zijn. Op deze manier proberen we markten te betreden waar we belangstelling voor hebben. We denken hierbij bijvoorbeeld aan Ierland, Denemarken en Noorwegen."

Polen is één van de grootste appelexporteurs en maakt doorgaans gebruik van arbeiders uit Oekraïne. Dit jaar kostte dit de Polen wat meer moeite. Kulik zegt dat dit waarschijnlijk te maken heeft met de betere werkomstandigheden in Oekraïne: "Wanneer een teler of bedrijf optimale omstandigheden voor zijn werknemers creëert, zoals een goed salaris en sociale voorzieningen, dan zal er niet gauw een tekort aan arbeidskrachten ontstaan. Wij hebben dan ook geen problemen ondervonden op dit gebied en we denken ook niet dat dit in de toekomst wel zal gebeuren. We hebben wel met andere uitdagingen te maken gehad. Zo hadden we geen ervaring op de internationale markt. We hebben de voorbije drie jaar geprobeerd om hier verandering in te brengen. Daarnaast was de markt zich niet bewust van het potentieel van de Oekraïense AGF-sector maar ook  hier is verandering in gekomen. Nu weten ze waar Oekraïne toe in staat is," zegt Kulik tot slot. 

 

Voor meer informatie:
Maxim Kulik
Vinaigrette LLC
Tel: +38 0999 100 251
Email: sales@trebyan.com  
www.vinigrette.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven