Boerenbond tevreden met erkenning hardfruit als 'sector in moeilijkheden'

De recente erkenning door federaal minister voor Landbouw Ducarme van de hardfruit- en rundveesector als ‘sector in moeilijkheden’ kan de zware financiële problemen waar beide sectoren mee kampen helpen opvangen. Gezien de aanslepende crisis is dit een belangrijke beslissing. Boerenbond stelde federaal minister Ducarme, bevoegd voor de materie, eerder al de vraag om de erkenning die er al was voor de varkenssector ook uit te breiden naar de twee vernoemde sectoren.

Door de erkenning als ‘sector in moeilijkheden’ komen de betrokken fruitbedrijven in aanmerking voor de vrijstelling van de betaling van de sociale bijdragen als zelfstandige voor vier of vijf kwartalen en dit via een en vrij vlotte en eenvoudige aanvraagprocedure bij hun sociaal verzekeringsfonds. De concrete modaliteiten voor het aanvragen van deze vrijstelling worden eerstdaags bepaald.

Uit de economische barometer voor de fruitsector blijkt dat de volledige sector het op vandaag zeer moeilijk heeft en met zware liquiditeitsproblemen kampt. De extreme droogte en hitte van vorige zomer heeft een zeer nefaste impact gehad op de bewaarbaarheid van het hardfruit, zeker bij peren. Bij heel wat koelcellen worden momenteel ernstige bewaarproblemen vastgesteld, zodat het fruit niet meer verkoopbaar is. Dit veroorzaakt acute liquiditeitsproblemen die de bedrijfsvoering voor het nieuwe seizoen in gedrang brengt en dus de toekomst van de fruitbedrijven hypothekeert. 

“Voor Boerenbond is dit een welgekomen hulp voor de sector die al geruime tijd geconfronteerd worden met zware problemen en behoefte hebben aan maatregelen die de liquiditeit ondersteunen. We zijn dan ook tevreden dat minister Ducarme op onze vraag is ingegaan”, aldus Boerenbondsvoorzitter Sonja De Becker.

Voor meer informatie:
Chris Botterman
Boerenbond
+32(0)475 830 301
www.boerenbond.be 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven