Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Analyse van een moeilijk citrusseizoen

"Spaanse citrussector was niet voorbereid op verhoging van minimumloon"

Nu de afzet van mandarijnen in Zuid-Spanje bijna is voltooid, staan de sinaasappelhandelaren voor de laatste fase van een erg moeilijk citrusseizoen. De verstikkende concurrentie van derde landen, de stijging van het minimumloon, de weersomstandigheden en de lage prijzen waren enkele van de belangrijkste oorzaken voor het moeilijke seizoen.

"Op dit moment zijn we bezig met de oogst en afzet van Lane Late, Navel Powel en Chislet sinaasappelen. Later zullen we verder gaan met de Valencia Late en Midknights, tot eind juni", vertelt Daniel Blanco, commercieel directeur van het Andalusische bedrijf Mogalla. Mogalla verzendt zijn citrus voornamelijk naar Europese landen, maar heeft ook daarbuiten een aantal geconsolideerde markten, zoals Canada en in mindere mate Zuid-Afrika en Azië.

Over het algemeen is de vraag naar Spaanse sinaasappelen laag dit jaar en is er sprake van bodemprijzen. Naast het gebrek aan vraag gedurende het hele seizoen heeft het weer van de afgelopen winter ook niet geholpen volgens Daniel. De temperaturen lagen hoog en er was weinig regen, hetgeen de kwaliteit van het fruit niet ten goede is gekomen. Over het algemeen heeft het fruit een kortere houdbaarheid dan in andere seizoenen. "De schaarse vraag, in combinatie met de ongewone weersomstandigheden waarmee we te maken hebben, zorgt er bovendien voor dat Spaanse telers onrustig worden over het feit dat er nog zoveel fruit aan de bomen hangt in deze tijd van het jaar. Daardoor gaan ze hun sinaasappelen afzetten tegen elke willekeurige prijs om ze maar kwijt te raken en te voorkomen dat er fruit in de bomen achterblijft, zoals al gebeurd is met sommige variëteiten dit jaar".

Een andere belangrijke factor is de concurrentie vanuit andere plaatsen van herkomst, die de situatie steeds moeilijker maakt voor exporteurs van Spaanse citrus. "Hoewel er dit seizoen veel gesproken werd over Zuid-Afrika, zijn er ook andere plaatsen van herkomst, zoals Egypte of Marokko, die met de groei van hun oogst en hun lage teeltkosten de afzet van Spaanse mandarijnen en sinaasappelen enorm bemoeilijken. Het fruit uit deze landen wordt op de Europese markten afgezet tegen prijzen waarmee we niet kunnen concurreren vanuit Spanje. Ik denk dat met name Egypte bezig is een zware concurrent te worden waarmee we echt rekening moeten houden. De landbouw in dit land is sterk gegroeid in de afgelopen jaren, er is geïnvesteerd in grote stukken land en in logistieke infrastructuur om Europa gemakkelijker en sneller te kunnen bereiken. Als gevolg hiervan verandert het land in een serieuze bedreiging voor onze producten".

“Het is een gegeven dat vrijhandel de boventoon voert in het grootste deel van de wereld, maar vrijhandel is alleen interessant als we allemaal onder dezelfde regels en voorwaarden spelen. Gezien het grote verlies aan concurrentievermogen van de Spaanse citrussector zouden we een soort maatregel moeten bedenken die vanuit de EU gehandhaafd wordt voordat dit uitmondt in een ernstige crisis voor de Spaanse landbouwsector", aldus Blanco.

Alsof dit nog niet genoeg was, werd in januari het minimumloon verhoogd van €735,90 tot €900, waardoor de teeltkosten met meer dan 20% zijn toegenomen. "Een sector als die van citrus, met zulke krappe marges en waarin elke cent telt, was niet voorbereid op zo'n drastische stijging van het minimumloon, in ieder geval niet in deze context van toenemende concurrentie vanuit derde landen", zegt Daniel Blanco. "Om te compenseren voor deze kostenstijging, zouden er betere afzetprijzen verkregen moeten worden -iets dat moeilijk is, zoals we merken- of zou er meer geteeld moeten worden en zou de efficiëntie in de processen toe moeten nemen. In veel gevallen veronderstelt dat de nodige investeringen in technologie en innovatie en gezien het moeilijke seizoen dat we doormaken, zijn dit soort hoge uitgaven lastig voor ondernemers in de citrussector", besluit hij.

 

Voor meer informatie:
Daniel Blanco
Mogalla S.A.T.
Carretera Sevilla-Ayamonte,km 104.
Huelva, Andalucía. España.
T: +34 954 934 272
M: +34 600 422 318
danielblanco@mogalla.com
www.mogalla.com

Publicatiedatum: