Légulice wil nieuwe champignonkwekerij in de Loire-vallei openen

Europa is goed voor 35% van het totaal aantal geteelde paddenstoelen wereldwijd. Van de zogenaamde portobello-paddenstoelen wordt 70% geteeld in China. In deze context introduceerde Emmanuelle Roze een serie ‘made in France’-paddenstoelen: ‘Légulice’, bekend om het merk ‘Lou’.

Nadat ze haar man had ontmoet toen ze beiden bij France Champignon werkten, besloten ze in 2009 ‘Légulice’ en het merk ‘Lou’ op te zetten. Het paar dacht eerst aan het op de markt brengen van paddenstoelen uit Nederland en Polen, maar kozen in plaats daarvan al snel voor ‘made in France’-paddenstoelen. Dankzij de hulp van lokale organisaties hebben de twee partners, samen met Fabrice Chapuzet, een van de broers van Emmanuelle, meer dan 8 miljoen euro in hun productietool in Poilley kunnen investeren, die al vier jaar operationeel is.

In 2018 behaalde het bedrijf een omzet van 30 miljoen euro en maakte het een groei van 40% door. Vanwege de gele hesjesbeweging verloor de Bretonse ondernemer echter bijna alles: 10 ton van de paddenstoelen die op haar bedrijf in Ille et Vilaine waren geoogst, konden door de wegversperringen niet bij de supermarkten komen. "Om te voorkomen dat ik de paddenstoelen allemaal weg moest gooien, bood ik ze via verschillende sociale netwerken gratis aan mensen aan,” legt Emmanuelle uit.

Gelukkig gaat het nu beter met het bedrijf. Emmanuelle houdt zich momenteel bezig met de oprichting van een tweede paddenstoelenkwekerij, ditmaal in de Loire-vallei. “Op middellange termijn hebben we vier landbouwbedrijven nodig om Frankrijk te kunnen voorzien. Padenstoelen zijn kwetsbaar en vaak maar een paar dagen houdbaar. We moeten ons dus in de buurt van de winkels bevinden.”

Het bedrijf telt momenteel 150 werknemers.

Bron: www.business.lesechos.fr 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven