Edeka breidt marktaandeel uit

De coöperatieve Edeka groep zette haar rendements georiënteerde groeikoers in 2018 voort en breidde haar vooraanstaande marktpositie uit. De omzet steeg met 3,2 procent naar  in totaal 53,6 miljard euro. De motoren achter de groei waren opnieuw de in heel Duitsland circa 3.700 zelfstandige Edeka-franchisenemers: De middenstandsondernemers behaalden samen een omzet van 27,6 miljard euro en daarmee 4,9 procent meer dan vorig jaar.

"In een groeiende totaalmarkt konden we onze marktaandeel uitbreiden. Het is de zelfstandige Edeka-franchisenemers weer eens gelukt om hun klanten enthousiast te maken over de inkoopbeleving bij Edeka en nieuwe klanten voor zich te winnen“, zegt Markus Mosa, bestuursvoorzitter van Edeka. Naast de zelfstandige retailers die een belangrijke pijler vormen, deed ook Netto Marken-Discount het in 2018 goed op de zeer concurrerende discountmarkt. Netto Marken-Discount scoorde punten bij haar klanten met moderne winkels, een veelzijdig assortiment en een nieuw merkoptreden.

Concurrentievermogen
In boekjaar 2018 investeerde de Edeka group circa 1,6 miljard euro in haar handelsinfrastructuur en daarmee in het concurrentievermogen van haar winkels. Van de aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding profiteren ook de Duitsers. Voor het lopende jaar is een stijging van de investeringen naar circa 2 miljard euro gepland. Er waren in 2018 zevenenzeventig startende ondernemers die een eigen Edeka-filiaal gingen runnen - ook dat is een duidelijk signaal voor de toekomstbestendigheid van het coöperatieve principe. Met in totaal 376.000 medewerkers – waaronder 18.000 medewerkers in opleiding – hoort de Edeka group nog steeds tot één van de grootste werkgevers in Duitsland. Alleen al in 2018 hebben Edeka en Netto Marken-Discount 6.700 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.

In heel Duitsland breidde de Edeka group haar totale verkoopoppervlak in de retail in 2018 uit naar circa 11,3 miljoen vierkante meter. Over alle formats gezien werden er 263 nieuwe winkels geopend. Talrijke bestaande vestigingen werden uitgebreid en gemoderniseerd. Dit geldt ook voor de 338 in 2017 van Kaiser’s Tengelmann overgenomen filialen: deze werden succesvol in de Edeka- en Netto-structuren geïntegreerd en overtuigden in de loop van het jaar met grotendeels tweecijferige groeipercentages. Parallel hieraan steeg ook de werkgelegenheid zoals gepland, zodat Edeka de voorwaarden van de ministeriële toestemming al vroegtijdig kon vervullen.

Meer informatie is te vinden op: www.edeka.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven