Amerikaanse professor ontwikkelt nieuwe aardappelrassen

David Douches is professor aan de Michigan State University waar hij zich onder meer  bezighoudt met aardappelveredeling. Hij speelde een leidende rol bij het afstemmen van aardappelen op de nieuwe eetgewoonten van consumenten en dit leverde hem de titel 'Corporate Connector of the Year' op. 

Douches werkt mee aan de ontwikkeling van nieuwe rassen voor de staat Michigan, één van de grootste aardappelproducenten in de Verenigde Staten, met namen zoals Beacon Chipper, Purple Haze, Raspberry en Spartan Splash. Blackberry is een paars ras dat kleur zal geven aan het snacksegment. Douches: "Great Lakes Potato Chips is bezig met het op de markt brengen van paarse chips van deze aardappel."

De grote variëteit aan rassen die hij heeft ontwikkeld wordt steeds actueler. Zo'n 15 jaar geleden merkte Douches dat er een verandering in de aardappelconsumptie gaande was. Hij noemt het ras Jacqueline Lee als voorbeeld (vernoemd naar zijn dochter). Dit middelgrote, geelvlezige ras sloot destijds niet bij de markt aan maar wordt nu in binnen- en buitenland vermarkt. "Ons ras Manistee helpt telers en verwerkers omdat het zijn kwaliteit gedurende het hele bewaarseizoen behoudt," aldus Douches. 

Terwijl Douches werkt aan nieuwe rassen mag hij ook het intellectuele eigendom niet uit het oog verliezen en dit is een totaal ander aspect van zijn vak. Hierbij speelt het MSU Innovation Center een rol. "De expertise van het Innovation Center zorgt ervoor dat ik me op mijn taak kan blijven richten door het intellectuele eigendom te beheren en dat is zeer waardevol," aldus Douches. 

Dankzij Douches werk kunnen telers verwerkers nog langer van aardappelen voorzien. Hij heeft de zelfvoorzienendheid van de sector vergroot door de ziektebestendigheid van rassen te verhogen. "Ik beschouw veredeling als openbare dienstverlening," zegt Douches. "Plantenveredeling draagt bij aan een meer diverse en rijke voedselvoorziening waar we allemaal baat bij hebben."

De grote doorbraak voor Douches was in 2011, toen het aardappelgenoom werd gesequenced, hetgeen leidde tot de ontwikkeling van genoombrede genetische merkers. Dit maakte nauwkeuriger veredeling mogelijk evenals de mogelijkheid om gewenste kenmerken te markeren, waardoor de toch al veelzijdige aardappel nog meer mogelijkheden te bieden heeft. 

Bron: innovationcenter.msu.edu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven