Torenhoge aardappelprijzen Oost-Europa

In Tsjechië zijn de prijzen van bepaalde groenten, en dan met name aardappelen, enorm gestegen als gevolg van een forse daling van de binnenlandse productie, zo blijkt uit een nieuw rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw. 

Volgens het rapport zijn consumenten ruim 67% meer kwijt aan aardappelen en bijna 25% meer aan groenten (waaronder sla, erwten, komkommer, etc). Momenteel zijn de prijzen van bepaalde geïmporteerde exotische fruitsoorten zelfs lager dan die van lokaal geteelde aardappelen. De grote boosdoener is de oogstdaling van 18%. 

Aardappelen zijn een basisproduct in Tsjechië. In 2018 bedroeg de totale oogst 583.560 ton. Dit betekent een daling van 15,3% ten opzichte van het jaar daarvoor. De kleinere aardappeloogst was het gevolg van het warme, droge weer. Tsjechische telers krijgen in toenemende mate te maken met droogte. Ook de groentenoogst in  Europa had te lijden van het weer en daarom zijn er geen goedkope importgroenten beschikbaar. Lokaal geteelde aardappelen voorzien in ongeveer 80% van de binnenlandse consumptie, zo meldt het Tsjechische ministerie van Landbouw. 

De telersprijzen waren in februari 8,2% hoger dan het jaar daarvoor, terwijl de groentenprijzen met 79,3% toenamen en die van aardappelen met 55,2%. Ook andere landen in Oost-Europa ondervonden schade van het weer. Zo steeg in Roemenië de aardappelprijs met maar liefst 40%. 

In een artikel op potatobusiness.com  is te lezen dat de aardappelprijzen sinds begin 2019 zijn gestegen. In februari stegen zij 9,9% ten opzichte van januari en 21% ten opzichte van december 2018. Deze prijsstijging is het gevolg van zowel de lage binnenlandse productie als de hoge prijzen voor importaardappelen. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven