Als gevolg van overvloedige aanvoer en lage prijzen

Een deel van de aardappeloogst in West-Australië ligt weg te rotten

Aardappelteler Brett De Campo uit Busselton heeft deze maand al 120 ton prima aardappelen omgeploegd en 30 ton weggeven als veevoeder. Hij verwacht voor het einde van het seizoen nog zeker 120 ton te verliezen vanwege het overvloedige aanbod op de markt, dat erger is geworden na de deregulering van de sector in 2016. 

Simon Moltoni, van de WA Potato Growers Association, zegt dat telers in de regio's Pemberton en Manjimup noodgedwongen een deel van hun aardappelen niet rooien omdat het aanbod de vraag overtreft. "In Busselton beginnen telers net met het rooien van hun aardappelen en ze verwachten een grote oogst. Er zijn simpelweg teveel aardappelen op de markt."

De Campo vertelt dat een aanzienlijk deel van zijn 2.000 ton tellende oogst verloren zal gaan. Hij beschikt over een areaal van 35 hectare. Het rooien kost zo'n €12.600 per hectare en De Campo zegt al geluk te hebben als hij quitte kan spelen. 

Groothandelaren betalen hem tussen de €0,31 en €0,38 per kilo voor klasse I aardappelen en verkopen ze voor €0,72 - €0,76 aan grote supermarkten, die ze op hun beurt weer verkopen voor €1,58 - €2,52 per kilo. 

De Campo is van plan om zijn productie volgend jaar terug te brengen tot 1.000 ton. Sinds de deregulering heeft hij zijn teelt al verminderd. Hij zal het vrijgekomen land gebruiken voor het planten van avocadobomen ter aanvulling op de al bestaande aanplant van vier jaar geleden, die hij financierde met middelen uit de dereguleringsregeling voor de aardappelsector. 

 

Bron: thewest.com.au


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven