Albert Heijn is meest duurzame supermarkt

Japan: Seven & i heeft toename in omzet van 12,5%
Seven & i Holdings had in 2018 een sterk fiscaal jaar, dat op 28 februari 2019 afliep. De omzet steeg met 12,5% tot JPY6,8 biljoen (€54,2 mld). De winst over 2018 steeg met 5,1% tot JPY411,5 mld (€3,3 mld). De winst van het Japanse winkelnetwerk steeg met een bescheiden 2,9%. De vergelijkende winkelomzet steeg voor het achtste jaar op rij, dit keer met 1,3%. De omzet van de belangrijkste supermarktketen van de groep, Ito Yokado, bleef nagenoeg gelijk met een omzettoename van 0,1%. Het jaar werd afgesloten met in totaal 159 vestigingen. Dat is vijf minder dan vorig jaar. In verband met reorganisaties wordt er nu van uit gegaan dat het komende jaar het netwerk iets verder zal slinken tot 157 winkels. De totale omzet van buurtwinkels van Seven & i in de VS steeg met 27,4% tot US$35,7 mld (€31,9 mld). Dit resultaat kwam met name tot stand door de overname van de Sunoco-keten. De omzet van pompstations steeg met 47%, terwijl de vergelijkende winkelomzet met 1,9% toenam.
Bron: retailanalysis.igd.com

Rusland: X5 Retail Group heeft 15,3% meer kwartaalomzet
X5 Retail Group had in het eerste kwartaal van dit fiscaal jaar een omzet groei van jaar op jaar 15,3%  en van 16,4% met inbegrip van BTW. De like-for-like omzet steeg met 5,0%. 10,3% van de extra omzet kwam tot stand door de toename in winkelruimte van 15,1%. Ten opzichte van het vorige kwartaal steeg de like-for-like omzet in deze periode met 3,7%, wat met name kwam door de toename in winkelverkeer. De like-for-like omzet is bij alle formats van X5 toegenomen. Ten opzichte van het vorige kwartaal steeg het winkelverkeer met 2,7%, terwijl deze groei jaar op jaar op 2,2% neerkomt. De netto retailomzet van de X5-ketens Pyaterochka en Perekrestok stegen jaar op jaar respectievelijk met 16,3% en 20,3%. De netto omzet van Karusel daalde in het eerste kwartaal van 2019 met 1,4% in verband met de sluiting van een hypermarkt en de heropening van twee Karusel-winkels als Perekrestok-vestigingen. In totaal heeft X5 in het eerste kwartaal van dit jaar effectief 348 nieuwe winkels geopend.
Bron: x5.ru

Albert Heijn is meest duurzame supermarkt
Albert Heijn is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot de meest duurzame supermarktketen van Nederland. Dit werd bekend gemaakt tijdens de Sustainable Brand Awards 2019 in Amsterdam. Albert Heijn-CEO Marit van Egmond: "We maken ons al jaren sterk voor mensen, dieren en het milieu. Dit doen we samen met telers, leveranciers en andere partners. We zijn blij dat onze inspanningen wederom worden erkend."
Bron: esmmagazine.com

Zuid-Afrika: Shoprite beperkt stemrecht voorzitter Wiese
De Zuid-Afrikaanse retailer Shoprite is van plan om aandelen terug te kopen van de voorzitter van de raad van bestuur, Christo Wiese. Hierdoor wordt zowel de structuur waarmee wordt gestemd versimpeld. Ook zal dit de invloed van Wiese op dit stemproces aanzienlijk verminderen. Het kapitaal van Shoprite is opgebouwd uit normale aandelen en uitgestelde aandelen. De uitgestelde aandelen, die onder andere in het bezit waren van Wiese via een eigen investeringsbedrijf, hebben 32,3% van al het stemrecht binnen het bedrijf. Wiese krijgt nu via een andere dochteronderneming voor 20 miljoen aan gewone aandelen in ruil voor de uitgestelde aandelen. Shoprite koopt de uitgestelde aandelen terug voor 265.000 rand (€16.462), waarna deze worden geannuleerd. De invloed die Wiese op het stemproces heeft zal door de transactie verminderd worden van 42,3% naar 17,8%. Het aantal directe aandelen van Wiwse zal toenemen van 14,8% naar 17,8%.
Bron: reuters.com

Trader Joe's is een van beste werkgevers van de VS
De op gezonde producten gefocuste supermarktketen Trader Joe's is officieel uitgeroepen tot een van de beste grootschalige werkgevers van 2019. Forbes publiceert elk jaar een lijst waarop aan de hand van enquêtes onder personeel een index wordt gegeven van de populairste werkgevers. Het personeel dat anoniem wordt ondervraagd is werkzaam bij bedrijven met minstens 5.000 werknemers. De reden waarom Trader Joe's zo populair is onder werknemers is met name wegens de aandacht voor basale onderdelen tijdens het werk, zoals goede arbeidsvoorwaarden, een hoog loon en een positieve werksfeer.
Bron: foxbusiness.com

VS: Stop & Shop en vakbonden treffen overeenkomst
Stop & Shop, dat onder de paraplu van Ahold Delhaize USA valt, heeft een voorlopige overeenkomst getroffen met vijf lokale vakbonden. Door de overeenkomst zullen de 31.000 werknemers die zijn aangesloten bij de vakbondsafdelingen UFCQ Locals 1445, 1459, 919, 371 en 328 aanstaande maandag weer aan het werk gaan. De stakingsacties hadden gevolgen voor 246 vestigingen van Stop & Shop en hielden vanaf 11 april elf dagen aan. Volgens de CEO van Ahold Delhaize USA, Frans Muller, krijgen alle Stop & Shop-werknemers door de nieuwe overeenkomst een salarisverhoging, verbeterde zorgverzekering en een gegarandeerd pensioenfonds.
Bron: aholddelhaize.com

Amerikaanse overheid begint online inkoopprogramma
Met om te beginnen een pilotfase van twee jaar heeft het Amerikaanse Ministerie van Landbouw via zijn afdeling voor voedingsleer het SNAP-initiatief ingezet. SNAP staat voor Supplemental Nutrition Assistance Program en is bedoeld voor retailers in New York om online producten te bestellen. Aan de hand van de kennis die tijdens de pilotfase wordt opgedaan, zal het SNAP-initiatief verder worden uitgebreid. Alleen bedrijven die via het bestuur van New York een speciale creditcard hebben gekregen kunnen van dit programma gebruik maken.
Bron: progressivegrocer.com

VS: Sprouts Farmers Market opent eerste winkel in New Jersey
Sprouts Farmers Market gaat op 5 juni zijn eerste vestiging in New Jersey openen. Voor deze nieuwe vestiging wil het bedrijf 150 werknemers aannemen. De nieuwe locatie heeft een oppervlak van 3.065 vierkante meter. De winkel heeft een open lay-out, waarbij met name de nadruk wordt gelegd op versproducten, zoals granen, noten en groente en fruit. Ook krijgt de locatie een eigen slagerij en een afdeling voor delicatessen.
Bron: delimarketnews.com

VS: Raley’s implementeert managementsysteem voor voorraden
Raley’s werkt aan de implementatie van een nieuw managementsysteem. Het Itasca Magic-systeem is erop gericht om automatisch te voorspellen wanneer bepaalde vestigingen bepaalde producten nodig hebben. Het systeem geeft een prognose van zowel de omzet als de vraag vanuit de consument op basis van geavanceerde algoritmes. Daardoor kunnen precies de juiste volumes door winkels worden ingeslagen en kan de inventaris worden geoptimaliseerd. Eerder werd met succes een pilotfase met dit systeem gehouden, waarbij de betreffende winkels met succes schaarste konden beperken en een teveel aan producten konden indammen. Al met al leidde dit tot een toename in omzet bij deze winkels. 
Bron: progressivegrocer.com

Amerikaanse supermarkten weren fluorkoolwaterstof
Een initiatief van de Amerikaanse Environmental Investigation Agency (EIA) erkent Amerikaanse retailers die het gebruik van fluorkoolwaterstoffen inperken. De supermarktketens die volgens de EIA het gebruik van fluorkoolwaterstof effectief hebben weten te verminderen zijn Ahold Delhaize USA, Aldi U.S., Whole Foods Market, Sprouts Farmers Market en Target. De bedrijven zijn opgenomen in een webplatform, dat in kaart brengt welke Amerikaanse supermarkten duurzame methodes hebben aangenomen voor hun koelsystemen.
Bron: progressivegrocer.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven