war-on-waste

Supermarkt ziet afzet voor sommige groenten met 300% stijgen na verwijderen plastic verpakking

Nadat de War on Waste van de ABC het gebruik van verpakkingen op de versafdelingen van de Australische supermarkten aan nader onderzoek onderwierp, staan telers en retailers onder druk van consumenten om het gebruik van plastic verpakkingen te verminderen. Maar elke vermindering moet in evenwicht zijn met de voordelen die verpakkingen bieden.  

War on waste
De jaarlijkse wereldconsumptie van plastic materialen is van 5 mln ton per jaar in de jaren '50 toegenomen naar 400 ton per jaar tegenwoordig. 37% wordt voor voedingsverpakkingen gebruikt. Om de plasticsoep op land en in het water te verminderen, moet de manier waarop we  onze voeding verpakken veranderen. 

Bij supermarkten als Coles en Woolworths worden appelen en peren los verkocht, hoewel uit onderzoek van Nielsen bleek dat in 2018 de populariteit van kinderverpakkingen toenam. 

Woolworths vertelde aan Yahoo7 News dat de supermarkt onnodige verpakkingen wil verwijderen en dit bij 80 lijnen in 2019 zal doen. Hiermee wordt 140 ton plastic voor AGF in 12 maanden tot juni 2018 bespaard. De Tasmaanse en Nieuw-Zeelandse supermarktketen Foodstuffs hebben een afzetstijging van 300% voor sommige groenten gezien nadat plastic verwijderd is tijdens de campagne "Food in the Nude".

Gesneden fruit
De afzet van fruit dat kant-en-klaar, voorgesneden en verpakt is, kan door retailers voor een hogere prijs afgezet worden. Onderzoek liet zien dat de consumptie van appelen in schoolkantines 70% hoger ligt wanneer de appelen voorgesneden geserveerd worden. 

Veel consumenten en milieu-activisten zijn niet zo blij met dit voorgesneden en verpakte fruit. Anthony Ray in The Conversation: "Verpakt AGF zijn flagrante voorbeelden van overbodig plastic omdat ze al een beschermende schil hebben. Bananen hebben een perfect ontworpen verpakking. Voorverpakte sinaasappelen blijven 4 dagen goed terwijl een hele sinaasappel maanden vers blijft. Vergelijk daarnaast de levensduur van een sinaasappelschil (maanden) met polyethyleen (eeuwigdurend) - en dat allemaal voor het gemak van het niet hoeven pellen van een sinaasappel." 

Deze trend vindt z'n terugslag op het publiek, zoals te zien is in de furore van de 'bloemkool steak' van de Britse keten Marks & Spencer's - twee plakken bloemkool met een kruidendressing in een wegwerpverpakking worden voor twee keer zoveel als normale bloemkool verkocht. Het gaat ook nog eens ten koste van de voedingswaarde: gesneden AGF wordt blootgesteld aan zuurstof en licht en dat heeft z'n effect op de vitamine-inhoud. 

Voor het volledige artikel klik hier.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven