Nieuwe variant Zebra chip-ziekte bedreigt Amerikaanse aardappelsector

De Zebra chip-ziekte, die zijn naam dankt aan de donkere gestreepte verkleuringen die bij verhitting in aangetaste aardappelen ontstaan, zou rampzalige gevolgen voor telers kunnen hebben met verliezen die op kunnen lopen tot wel 100%. 

Deze ziekte, die wordt veroorzaakt door de bacterie 'Candidatus Liberibacter solanacearum,' heeft sinds 2000 al grote economische schade aangericht aan gewassen zoals aardappelen, tomaten en paprika's in het midden en zuiden van de Verenigde Staten, Mexico, Midden-Amerika en Nieuw-Zeeland. 

Gedurende een periode van drie jaar in het eerste decennium van deze eeuw kostte de chemische bestrijding van deze ziekte in Texas naar schatting €22,9 mln. In de regio Pacific-Northwest wordt momenteel jaarlijks zo'n €9,8 mln uitgegeven aan de chemische bestrijding. 

Swisher Grimm en S. F. Garczynski, schrijvers van Identification of a New Haplotype of 'Candidatus Liberibacter solanacearum' in Solanum tuberosum, een artikel in Plant Disease, zeggen dat de economische gevolgen van de Zebra chip-ziekte niet moeten worden onderschat.

Swisher Grimm en Garczynski ontvingen aardappelen uit het Klamath Bassin in Oregon die vermoedelijk besmet waren met de ziekte. Onderzoek bevestigde inderdaad de aanwezigheid van de ziekteverwekker maar deze behoorde niet tot de zes reeds bekende varianten (haplotypes). 

We moeten meer te weten komen over haplotype F. Er moet onderzoek gedaan worden naar het gastheerbereik om het insect dat de ziekte overbrengt te kunnen identificeren. Aangezien het de eerste keer is dat de Zebra chip-ziekte in het Klamath Basin opduikt, is het van belang om de geografische overlappingen van de haplotypes A, B en F in kaart te brengen. Er is diepgaand onderzoek nodig om de mogelijke gevolgen van dit nieuwe haplotype op de aardappelsector in het zuidwesten van Oregon te bepalen. 

Bron: phys.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven