Deense fruittelers dumpen fruit

Fruitteler Finn Brix-Mikkelsen uit Aalestrup is nog de enig overgebleven fruitteler in Vesthimmerland, een streek in het noorden van Denemarken waar ooit meer dan twintig fruitteeltbedrijven werkzaam waren. Dit jaar houdt hij ongeveer twintig ton appelen over van een oogst van 250 ton. Fruit waar niets aan mankeert en dat hij nu bij gebrek aan beter maar als compost voor zijn eigen boomgaard gebruikt.

“De prijs is zo laag dat het voor mij niet meer aantrekkelijk is om de appelen te verkopen,” vertelt Brix-Mikkelsen. “De concurrentie vanuit het buitenland is gewoon te groot. In Polen en Spanje zijn de lonen bijvoorbeeld lager en zijn gewasbescherming en water goedkoper.”

Volgens de Deense Vereniging voor Tuinbouwers (Dansk Gartnerforening) zijn twee van de drie appelen in de Deense supermarkten afkomstig uit het buitenland.

Uit nieuwe cijfers van het Ministerie voor Voeding blijkt dat er jaarlijks 700.000 ton levensmiddelen wordt weggegooid. Bij meer dan de helft daarvan is dat al het geval voordat de levensmiddelen bij de consument terechtkomen. De overheid wil dan ook de verkoop van Deens fruit in de supermarkten stimuleren.

Bron: www.tv2nord.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven