Zweedse ICA supermarkt gaat zelf sla in 'teeltcontainers' telen

Freight Farms, een fabrikant van teeltcontainers uit de Verenigde Staten, heeft een nieuwe container voor een Zweedse supermarkt gebouwd en geïnstalleerd via de Scandinavische Futurfarm. De in Halmstas gevestigde klant van Freight Farms, ICA Maxi Högskolan, is één van de 1.300 ICA-filialen in het land. Deze maand is men begonnen met het oogsten van op water geteelde groenten voor haar klanten in de 'Leafy Green Machine'-groeicontainer en hiermee komt het aantal teeltcontainers van Freight Farms in Zweden op drie. 

"We zijn blij dat de eerste ICA Maxi-winkel deze container op haar terrein heeft geplaatst," zegt Rikard Hillarp, eigenaar van ICA Maxi Högskolan. "Door groenten te telen op slechts een paar meter van het AGF-schap kunnen we onze klanten een zo vers mogelijk product aanbieden."

Op 29 maart gaf de retailer het startsein voor het Harvest Festival voor haar klanten, waarbij onder meer gratis vers geoogste groenten aan klanten uitgedeeld werden. De Q&A-medewerkers Max Rydberg en Douglas Klang zijn inmiddels actief als 'telers' op het terrein van de super. 


De ICA Maxi Freight Farm van de buitenkant

Het transport naar de winkel en de capaciteit
De Leafy Green Machine voor de Zweedse supermarkt zag het levenslicht in de Verenigde Staten, waar hij gebouwd werd door Freight Farms in Massachusetts. De container werd per vrachtwagen naar New York vervoerd vanwaaruit hij naar Europa werd verscheept. In Zweden werd de container weer per vrachtwagen naar zijn locatie vervoerd en op zijn plaats gezet met een kraan. Het bedrijf zegt dat de container evenveel groenten voort kan brengen als op 8.093 m2.

De indoor teelttechniek van Freight Farms stelt ICA Maxi Högskolan in staat om optimale groeiomstandigheden te creëren zodat het jaarrond groenten kan oogsten met een waterverbruik van slechts 18,9 liter per dag, laat Freight Farms in een persbericht weten. "Buiten het vaste aanbod aan sla, spinazie en kruiden kan de retailer dankzij het IoT-platform ook uitheemse gewassen telen, die niet in de regio verkrijgbaar zijn en wordt zij hierbij niet beperkt door het noordelijke klimaat in Zweden."

De groeicontainer van ICA Maxi Högskolan is de derde die Freight Farms in Zweden heeft geleverd en de fabrikant verwacht dat het hier niet bij zal blijven. 


Het personeel van ICA Maxi 

Scandinavië ideale regio voor teeltcontainers
Vanwege de lange donkere winters zijn de mogelijkheden voor de lokale groenteteelt beperkt in Scandinavië. Freight Farms merkt daarbij op dat consumenten in deze regio bekend staan om hun voorkeur voor duurzame en milieuvriendelijke oplossingen. Zo kondigde IKEA vorige maand nog aan te starten met het telen van sla in haar winkels, die in eerste instantie bestemd is voor het personeel maar later mogelijk ook aan klanten zal worden verkocht. Dit experiment heeft echter alleen betrekking op het telen van sla. In de nieuwe groeicontainer van ICA Maxi kunnen meerdere groenten worden geteeld die allemaal voor de klanten verkrijgbaar zullen zijn. Freight Farms wil graag de voordelen van de lokale teelt graag onderstrepen. 

"De technologie van Freight Farms is met name hier in Zweden erg nuttig omdat het korte teeltseizoen de beschikbaarheid van producten beperkt en we in toenemende mate afhankelijk worden van import-AGF," legt Hillarp uit. "We kunnen de afstand die het voedsel af moet leggen voor het onze klanten bereikt, verkorten van 2.000 naar slechts 30 meter."


Max Rydberg en Douglas Klang - de nieuwe "telers op locatie" 

Harrie Rademaekers, voorzitter van Futurfarm, zegt dat het potentieel voor teeltcontainers groot is in noordelijke landen. Hij benadrukt hierbij dat veel AGF die in deze regio wordt gegeten afkomstig is uit het buitenland. "Hoewel we het hele jaar beschikken over allerlei soorten groenten, is slechts 50% van de producten die wij eten in deze regio zelf geteeld," merkt hij op. "We zijn over het algemeen sterk afhankelijk van importgroenten uit bijvoorbeeld Spanje en Nederland en dit is niet erg duurzaam. Scandinaviërs zijn erg gefocust op lokaal geteelde gewassen en ook dit maakt het gebruik van groeicontainers interessant, bijvoorbeeld om lokale supermarkten, horeca, scholen enzovoort van versproducten te voorzien. Ons klimaat verandert en water wordt een steeds schaarser goed. Dit zal ons dwingen tot het vinden van nieuwe teeltmethoden. Technologische oplossingen kunnen ons hierbij helpen. Met de teelt op water biedt Freight Farms een klimaatgecontroleerde teelttechnologie waarmee wij 95% meer water kunnen besparen ten opzichte van traditionele teeltmethoden."


Een deel van de bladgroenten die in de container werd geteeld

"Door het aantal kilometers dat een product aflegt van de bron naar de consument te verlagen, behoudt het zijn voedingswaarde en versheid en hiermee wordt voedselverspilling teruggedrongen bij zowel de retailer als consument," zegt Brad McNamara, directeur van Freight Farms. 

"Ons team heeft een technologie  ontwikkeld die particulieren en ondernemers over heel de wereld in staat stelt om een voedselsysteem op een zinvolle manier te decentraliseren en af te stemmen op de behoeften van de lokale gemeenschap of omgeving," concludeert hij. "We zijn blij samen te mogen werken met marktleiders als Rikard Hillarp en retailers zoals ICA Maxi, die een gezamenlijke vooruitstrevende visie hebben en hun nek uitsteken om een verandering binnen de internationale retailsector teweeg te brengen."

 

Voor meer informatie:
www.freightfarms.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven