The future of agrologistics, Rotterdam Food Cluster

Blockchain, samenwerking en duurzaamheid in de logistiek van de toekomst

Tholen – Blockchain, traceability, food supply chain en beladingsconfiguratie. Het zijn enkele termen die voorbij kwamen op ‘the future of agrologistics’ in Rotterdam deze week. Verschillende partijen en organisaties kwamen hier hun oplossingen en noviteiten voor de logistiek in de AGF-sector voorstellen. De gemene deler van al deze partijen? De transportsector voornamelijk met data efficiënter te laten verlopen waardoor bedrijven winnen op tijd. Emma Taapken, Alfred Botterhuis, Bob Castelein, Freek Brilleman en Tom Tillemans kwamen meer vertellen over hun initiatieven.

De sprekers bij het event: Freek Brilleman, Alfred Botterhuis, Bob Castelein, Tom Tillemans en Emma Taapken

Sommige partijen hadden soms veel met elkaar gemeen. Boxinsider, Deliver en Smart Logistics focusten bijvoorbeeld op het ontwikkelen van een platform voor data zodat betrokken partijen beter met elkaar kunnen samenwerken.

Boxinsider
Zo is Boxinsider een initiatief voor het opzetten van een track-and-trace applicatie waarbij bedrijven veel makkelijker kunnen controleren waar hun containers zich bevinden en wanneer de lading op de plaats van bestemming aankomt. “Dat kan bedrijven tot wel 2 uur besparen in het controleren van waar hun container zich bevindt,” vertelt Emma Taapken, productleader van Boxinsider. Het platform is echter wel afhankelijk van de data die bedrijven delen en dus ook van de deelnemende partijen in hun applicatie. Momenteel zijn ze bezig met het instellen van notificaties voor hun app waardoor bedrijven nog minder tijd kwijt zijn aan de controle naar de aankomsttijden van hun container.

Emma Taapken

Deliver
Ook Deliver maakt gebruik van blockchain technologie om alle benodigde papieren en data inzichtelijk te maken voor betrokken partijen. Ook daarbij is de data van bedrijven van belang om dit project efficiënt te maken. Alfred Botterhuis van Deliver benadrukt wel dat de data in dit geval ook het eigendom blijft van de eigenaar.

Alfred Botterhuis

Smart Logistics
Smart logistics is ook aangewezen op de data die men krijgt aangeleverd. Toch is de doelstelling van deze organisatie anders dan bij Deliver en Boxinsider. Het doel van Smart Logistics is voornamelijk het verminderen van het vrachtverkeer op de weg door de capaciteit optimaal te benutten. “Een op de drie vrachtwagens rijdt leeg op de weg,” vertelt Freek Brilleman van Smart Logistics. Ook voor hen is echter data essentieel om het project op te kunnen zetten als een communicatietool voor gebruikers. In 2018 bleek na een simulatie wat de invloed is van het project. “We hebben een daling gezien van 15% in het aantal gereden lege kilometers in de logistiek. Dat vermindert niet alleen het vervoer op de weg maar draagt ook bij aan minder uitstoot.”

Freek Brilleman

New Waves
Twee projecten hadden een andere focus. Tom Tillemans gaf bijvoorbeeld uitleg over het project New Waves. Hierin zoekt men naar alternatieven voor het vervoer over de weg zoals bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van het spoor en de binnenvaart. Dit programma lijkt momenteel echter minder geschikt voor de AGF-sector omdat de tijdsduur langer is dan bij het vervoer op de weg.

Reefercontainers
PhD-kandidaat Bob Castelein, verbonden aan het project Eureka, kwam uitleg geven over het onderzoek naar oplossingen voor de reefercontainermark waarin momenteel een sterke groei in is en hoe havens en betrokken partijen hier nog flink tijd op kunnen winnen.

Bob Castelein

De focus van deze projecten lag niet alleen op het delen van data maar ook op projecten in de Nederlandse import. Emma: “Het is vooral van de import dat er vraag is naar deze oplossingen.” Bob: “Import is veel meer onderhevig aan concurrentie vanuit andere Europese landen. Als Nederland kunnen we ons hierin onderscheiden.”

Meer informatie:
Rotterdam Food Cluster
info@rotterdamfoodcluster.com  
www.rotterdamfoodcluster.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven