Avinash Maharaj, Star Choice Exports

Vraag naar citroenen sterk in Midden-Oosten in de aanloop naar Ramadan

Star Choice Exports ziet de vraag naar citroenen in het Midden-Oosten sterk toenemen in de aanloop naar de Ramadan, die 5 mei begint, aldus Avinash Maharaj, directeur. 

Het bedrijf, dat met name gericht is op citrus, levert haar producten aan de horeca- en cateringsector in het Midden-Oosten. De laatste jaren heeft het bedrijf haar processen gestroomlijnd om zich te kunnen focussen op andere segmenten dan de riskante groothandels- en speculatiemarkten. 

Het bedrijf koopt momenteel Spaanse clementines in voor haar klanten in het Midden-Oosten. Groenten zoals ijsbergsla en paprika's koopt het in Nederland in.  

In de Nkwaleni Vallei in KwaZulu-Natal en in Swaziland is het bedrijf druk bezig met het verpakken van haar eerste Star Ruby grapefruit voor een klant in China. "De vroege markt is goed maar tegen het einde van april zullen de prijzen waarschijnlijk dalen," vertelt Avinash. "Er zijn momenteel volop goede maten beschikbaar. Ik denk dat zo'n 80% uit de maten 40 en 45 bestaat. Normaal gesproken nemen we alle maten bij de telers af, zelfs de kleinere, maar dit seizoen hebben we geen kleine maten ontvangen. Laat nu onze klant in China ineens om meer kleinere maten vragen!" grapt hij. 

Het Navelseizoen gaat over twee weken van start maar het bedrijf wacht vooral op Valencia's. Avinash legt uit dat het Midden-Oosten een flexibele en goede markt voor Valencia's is. "We leveren alles van perssinaasappelen tot klasse I fruit. We hebben klanten die zelfs kleine maten afnemen, klasse I en klasse III."

Vorig jaar hebben we 200 containers Valencia's naar China geëxporteerd en het plan is om dat dit jaar weer te doen. 

India is een groeimarkt voor Zuid-Afrikaans fruit

India is een unieke markt die net gewend begint te raken aan importfruit maar verwarrende benamingen voor citrus hanteert. Zo wordt een mandarijn bijvoorbeeld 'sinaasappel' genoemd. Toch kopen Indiase supermarkten steeds meer (echte) sinaasappelen in. Het is ons doel om minimaal 100 containers naar deze markt te exporteren. 

Star Choice Exports is onlangs ook begonnen met de export van appelen en peren naar India om tegemoet te komen aan de behoeften van haar klanten op deze markt. De Indiase markt biedt goede vooruitzichten, meent Avinash.

De laatste jaren exporteert het bedrijf ook appelen en peren naar markten in Afrika, en dan met name Angola, evenals groenten, zoals uien, wortelen en aardappelen. 

Het bedrijf is voortdurend op zoek naar partners om haar leveranciersbestand in Zuid-Afrika mee uit te breiden.

Star Choice Exports begon zich zo'n 20 jaar geleden te oriënteren op het oosten. Dit was een goede beslissing die zich onder meer vertaald heeft in een jaarlijkse groei van de export naar India. 

Avinash, wiens grootvader Ranjith Maharaj de grootste citrusgroothandel op de markt in Durban runde, is al zijn hele carrière in de citrussector werkzaam. Hij begon zijn loopbaan in Zuid-Afrika en kreeg veel ervaring met koelbewaring en logistiek. 

Ranjith Maharaj 's ochtends vroeg op de markt in Durban begin jaren zestig. 

Voor meer informatie:

Avinash Maharaj

Star Choice Exports

Tel: +27 83 778 1876

Email: aviprime@gmail.com

avinashm@primedime.co.in

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven