Arbeidsomstandigheden op ananasplantages in het noorden van Costa Rica

Deelnemers aan het sociale en ecologische Kiosk-programma hebben in diverse dorpen in het noorden van Costa Rica gewerkt om een idee te krijgen van de arbeidsomstandigheden op ananasplantages. Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met de lokale gemeenschap en vakbonden, waaronder de Private Sector Workers'Union (SITRASEP). 

Gedurende 2018 heeft deze bond voortdurend kritiek geuit op de arbeidsomstandigheden en is uiteindelijk tot een staking overgegaan. Hierdoor heeft het bedrijf Exportaciones Norteñas aanzienlijke verliezen geleden. Hoewel de afspraken die gemaakt werden om de staking te beëindigen in het voordeel van de vakbond waren, heeft het bedrijf zich er volgens bananalink.org.uk. niet aan gehouden.

Blijkbaar heeft de staking een belangrijk precedent geschept want dit jaar braken er op drie andere plantages in het noorden van Costa Rica stakingen uit. Werknemers van Bella Vista en B&Jiménez en Valle del Tarso legden uit protest het werk neer. In Bella Vista staakt de divisie van SITRASEP nog steeds, niet alleen vanwege de zorgelijke arbeidsomstandigheden maar ook uit protest tegen de vervolging van vakbondsleden, waarvan sommigen onrechtmatig ontslagen zijn en hun eindejaarsbonus niet ontvangen hebben. De andere twee stakingen werden beëindigd nadat er bevredigende afspraken tussen de partijen waren gemaakt. 

De vakbondsorganisaties proberen de verborgen werkelijkheid van de agrosector aan het licht te brengen. Ze beweren dat mannen en vrouwen worden gemarginaliseerd en daardoor kwetsbaar zijn. Hun marginale status betekent dat ze praktisch onzichtbaar zijn als onderdeel van de sociale structuur en geen kans krijgen om mee te praten over ontwikkelingen. Het merendeel van de arbeiders in de Costa Ricaanse ananassector zijn arme migranten met een donkere huidskleur. Hoewel de uitbuiting op de plantages hun enige manier is om te kunnen overleven, zijn zij wel degelijk in staat om op te staan tegen onrecht. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven