De granaatappelmarkt blijft groeien"

"Voor zijn overlijden vroeg mijn grootvader mij of ik voor zijn land wilde zorgen en ik heb me aan mijn woord gehouden. Ik heb er zelfs nieuwe gewassen  geïntroduceerd," vertelt Daniele Vitale, die samen met zijn broer Federico eigenaar is van Melograno Siciliano. 

Het bedrijf is gevestigd in Patrinico (PA) en beschikt over een areaal van ongeveer 30 hectare waar zich voorheen olijfgaarden bevonden.

"Samen met mijn broer Federico besloot ik een nieuw gewas te gaan telen. Velen verklaarden ons voor gek maar onze granaatappelen wisten de aandacht van de consument te trekken. Dit heeft twee redenen. Ten eerste wordt het fruit steeds vaker gebruikt als veelzijdig ingrediënt en ten tweede heeft het veel gezonde eigenschappen."

Het bedrijf teelt de rassen Akko en Wonderful, die geteeld worden in een boomgaard waar momenteel biologische teeltmethoden worden geïmplementeerd. De bio-certificering zal voor aanvang van het volgende seizoen gereed zijn.

Wonderful is het populairste ras. Het is een uitstekend ras met een hoge productiviteit, goede maten, een prachtige kleuring en prima houdbaarheid. De opbrengsten per hectare liggen rond de 30 ton. Wonderful granaatappelen hebben een helderrode kleur en zachte pitten. De bomen zijn over het algemeen sterk en de productie stabiel. De bomen zijn echter wel vrij gevoelig voor waterstress. 

De oogst begint in september en eindigt in december. Het fruit wordt verwerkt in een groot pakstation van zo'n 500 m2, waar het wordt gesorteerd en gekoeld wordt bewaard tot aan maart. Sicilië is dankzij haar bodem en Mediterrane klimaat ideaal voor de granaatappelteelt. 

De vraag naar granaatappelen neemt jaarlijks toe, met name die naar versgeperst sap. De voornaamste afzetkanalen zijn bars, speciaalzaken, retailers en markten. Het meeste fruit wordt vers verkocht en het overige deel wordt verwerkt. 

"We produceren ook bewerkte producten, zoals granaatappeljam (100, 220 en 700 gram), Granatu (een granaatappellikeur - 10, 50 en 70 cl), mousserende wijn en diepgevroren sap. Dit assortiment pure producten wordt ambachtelijk bereid, zit boordevol fruit, bevat weinig toegevoegde suikers en geen verdikkings-- of conserveermiddelen."

"De sappen worden verkregen door middel van een geavanceerde koudperstechniek, waarmee het sap voorzichtig uit de pitten wordt geperst en waardoor de voedingswaarde van het fruit behouden blijft. Daarnaast garandeert de lage temperatuur van dit proces een hoge kwaliteit omdat er geen oxidatie optreedt. In de toekomst willen we misschien ook avocado's en amandelen introduceren omdat de vraag naar deze producten het aanbod overtreft."

 

Contact:
Az. Ag. Melograno Siciliano 
contrada Turrisi snc 
90047 Partinico (PA) - Italy
Cell.: 3881587631
Email: direzione@melogranosiciliano.it
Website: www.melogranosiciliano.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven