Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van den Bosch, Freeland:

"Uienprijs met 15 cent gestegen in twee weken, preiprijs zelfs verdubbeld"

Tholen - Op de vollegrondsgroentemarkt vliegen de prijzen momenteel de pan uit. "Alles wat het hele seizoen al voorzien werd, zien we nu gebeuren. Uienprijzen zijn in twee weken tijd met 15 cent gestegen naar een niveau rond de 65 cent. Witte en rode kool liggen allebei op een niveau rond de 80 cent. Ook de prei is door een lager aanbod en goede vraag weer omhoog geschoten naar 80 cent. Dat was drie weken geleden nog de helft", somt Kees van den Bosch van Freeland uit Emmen op. 



Uien net toverballen
"Er zijn erg weinig Hollandse uien beschikbaar, al weet niemand nog precies hoeveel. Zelf hebben we dit jaar ons ingedekt met uien uit China, India en Egypte en dat is goed verlopen. We krijgen nu de laatste rode, Chinese uien binnen en die kwaliteit is me erg meegevallen. Met de rode uien heeft Egypte de markt wel aardig overgenomen, maar met gele uien is het op en tekort. En dan gebeurt waar iedereen al bang voor was. Waar dit eindigt weet ik niet, uien zijn net toverballen", lacht Kees.



Preimarkt opgeleefd
De prei komt uit een moeilijkere markt, maar heeft inmiddels de weg omhoog weer gevonden. "Vanaf half maart kwam er onverwachts meer prei op de markt, waardoor de prijzen een periode laag zijn geweest. Nu zie je dat er veel Poolse oogstmedewerkers met Pasen naar huis zijn, terwijl de vraag goed is, waardoor de prijzen weer omhooggeschoten zijn", vertelt de handelaar.


Egyptische rode kool

Kool bijna op
Last but not least is ook de kool goed aan de prijs met een niveau rond de 80 cent voor zowel de rode als witte kool. "De hoge prijs is geen belemmering voor de export, want die is de afgelopen weken erg goed geweest. Ik verwacht dat de kool gauw op is met deze hoge prijzen", vertelt Kees. Freeland vult de tekorten deels op met rode kool uit Egypte en daar komen vanaf volgende week ook de eerste containers pastinaak op proef binnen.

Voor meer informatie:
Kees van den Bosch
Freeland B.V.
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
0591 670570
kees@freeland.nl  
www.freeland.nl