In Murcia worden biologische koningsoesterzwammen geteeld

De Spaanse regio Murcia is begonnen met de biologische teelt van koningsoesterzwammen. Het gaat om een lokaal en vers product dat normaal gesproken alleen in het wild werd aangetroffen. De koningsoesterzwam, ofwel Pleurotus eryngii, is de grootste variëteit van de oesterzwamfamilie en komt voor in het Middellandse Zeegebied.

De minister van landbouw in Murcia, Miguel Ángel del Ámor, bezocht onlangs het enige bedrijf dat gewijd is aan de teelt van dit type paddenstoel, gevestigd in Cabezo de Torres. Tijdens dit bezoek kwam duidelijk naar voren dat de regio op verschillende manieren een kringloopeconomie nastreeft.

Voor de teelt wordt "gebruik gemaakt van de resten van de productie van bier, met name de gerst of bagasse die overblijft na het kookproces. Deze resten dienen als voedingsbodem voor de kweek van biologische oesterzwammen, met name koningsoesterzwammen", lichtte del Amor toe.

Bovendien laat het gewas een residu achter in de bodem (niet-productief mycelium), dat zeer waardevol is voor het milieu. Het kan worden gebruikt voor bodemreiniging en daarnaast is aangetoond dat het kan dienen als een effectieve nematicide (een gewasbeschermingsmiddel dat wordt gebruikt om plantenparasieten te doden).

De regionale oogst van koningsoesterzwammen bedraagt wekelijks zo'n 90 kilo. Het teeltproces is verdeeld in drie fases. De eerste fase bestaat uit het ontwikkelen van een substraat dat wordt gemaakt met een mengsel op basis van bagasse. Er worden speciale zakken gevuld met dit substraat voor de teelt van paddenstoelen.

Vervolgens wordt het mycelium van de paddenstoelen opgekweekt onder gecontroleerde temperatuur, een proces dat tussen de 35 en 45 dagen duurt. Tijdens de kweekfase moet de temperatuur tussen de twaalf en twintig graden Celsius bedragen met een luchtvochtigheid van ongeveer 85%.

De koningsoesterzwam is een van de meest gewaardeerde soorten in de culinaire sector vanwege zijn smaak en aroma. Bovendien heeft het product diverse gezondheidseigenschappen: het "reguleert de hartactiviteit, versterkt het immuunsysteem en zet eiwitten en vetten om in energie", stelde de regionale minister.

Zowel dit type als vergelijkbare soorten "bieden enorme voordelen voor het milieu, aangezien ze bijdragen aan de afbraak van organisch materiaal en bovendien dienen als voedsel. Het product wordt daarom ook beschouwd als een potentieel hulpmiddel voor duurzame ontwikkeling", vervolgde del Amor.

Het bedrijf dat del Amor bezocht teelt ook voorjaars-pholiota, ofwel Agrocybe aegerita. "Het natriumgehalte van dit product is zeer laag, maar het hoge kaliumgehalte draagt bij aan de afbraak van vloeistoffen. Daarnaast is deze paddenstoel rijk aan vezels, mineralen en vitaminen", aldus de politicus.

 

Bron:  https://www.laopiniondemurcia.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven