Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Ik hoop dat Poolse appeltelers iets van het afgelopen seizoen geleerd hebben"

In Polen zijn de voorbereidingen voor het nieuwe appelseizoen al begonnen. Het juiste onderhoud van de bomen leidt tot een kwalitatief betere oogst en dit zou het voornaamste aandachtspunt moeten zijn voor Poolse telers die vooruit willen. Althans dat is wat een appelhandelaar eerder beweerde en nogmaals wil benadrukken. 

Het afgelopen seizoen deed Mohamed Marawan, algemeen directeur van Sarafruit, wat voorspellingen over het Poolse appelseizoen. Zo luidde één van zijn aanbevelingen dat Poolse telers hun appelen niet te lang in koelhuizen moesten bewaren omdat dit toch geen verschil zou maken: "Recent hebben veel appeltelers hun appelen uit bewaring gehaald en dit leidde opnieuw tot kelderende prijzen. Het opvallende was dat mensen de straat opgingen uit protest! Alsof niemand hen hiervoor gewaarschuwd had. Ik hoop in elk geval dat het afgelopen seizoen een les voor Poolse telers geweest is. We moeten de zaken volgend seizoen echt anders aanpakken."

Het lijkt vrijwel onmogelijk dat er nog een recordoogst aan zit te komen want de bomen hebben dit seizoen al een enorme oogst opgeleverd. "Het feit dat de oogst niet zo groot zal zijn, betekent niet dat er geen enorme aantallen Poolse appelen op de markt zullen komen. Ik verwacht dat het er dit jaar rond de vier mln ton zullen zijn. Ik hoop dat Poolse telers zich zullen richten op het verbeteren van de kwaliteit van hun appelen in plaats van op een zo groot mogelijke oogst," vervolgt Marawan. "Hoe ze dit kunnen doen? Nu beginnen en de bomen goed verzorgen. Zodra de bloei begint, moeten telers hun boomgaarden zeer goed in de gaten houden. De maten moeten worden gemonitord en de appelen mogen niet groter worden dan 80 mm. Ze moeten ook letten op het aantal appelen in de bomen en ingrijpen wanneer dit noodzakelijk is. Als iedereen deze stappen volgt, dan kunnen ze op een goede prijs voor hun fruit rekenen."

Voor de appelen van Sarafruit is Egypte een geweldige afzetmarkt gebleken. "Als bedrijf hebben we alleen al 10.000 ton appelen naar Egypte geëxporteerd. Het land heeft indrukwekkende hoeveelheden appelen geïmporteerd en we hopen en verwachten dat dit volgende jaar weer zo zal zijn. De Egyptenaren zijn met name op zoek naar Idared omdat deze betaalbaarder zijn dan Golden en Gala's. Dit zijn de rassen waar Polen zich op moeten richten: Idared voor Noord-Afrika en Gala/Golden voor het Midden-Oosten en Azië. Europeanen verkiezen de wat duurdere, premium rassen boven Idared," aldus Marawan. 

Met betrekking tot de nieuwe markten voor volgend seizoen heeft Marawan wel wat suggesties voor zijn eigen bedrijf en andere Poolse appelexporteurs: "We denken dat Libië een interessante markt kan zijn. Deze markt bevindt zich in Noord-Afrika waardoor het transport net zo eenvoudig is als naar de Egyptische markt. Het land heeft een hoog inwonertal en een gezonde vraag naar fruit. Wanneer we kijken naar het Midden-Oosten, dan zijn de vooruitzichten in Irak veelbelovend, hoewel we nu nog niet naar deze markt kunnen exporteren. We weten niet hoe het er aan toe gaat maar als ze bereid zijn om met Poolse exporteurs samen te werken, dan kunnen we hier grote aantallen afzetten. Momenteel importeert Irak appelen uit buurlanden die de appelen al uit Polen halen. We zouden deze tussenhandel graag beëindigen en direct aan deze markt gaan leveren!" aldus Marawan. 

 

Voor meer informatie:
Mohamed Marawan
Sarafruit
Tel: +48 537 935 155
Email: office@sarafruit.eu 
www.sarafruit.eu 

Publicatiedatum: