Egypte:

"Als voormalig chirurg accepteer ik geen risico's in ons pakstation"

Wanneer het in een citruspakstation aan expertise ontbreekt, kan er onnodig veel fruit verloren gaan. Hoe kan iemand een pakstation runnen zonder de benodigde kennis? Voor voormalig chirurg Said Eldeeb verliep deze taak niet zonder uitdagingen maar inmiddels redt hij in plaats van mensenlevens citrus uit de afvalcontainer.

Egytree is een vrij klein sinaasappelpakstation in de stad Elshikh Zayed maar de passie waarmee het wordt gerund doet niet onder voor die waarmee grotere faciliteiten geleid worden. Said Eldeeb, die voorheen als chirurg werkzaam was, heeft de leiding over het pakstation van Egytree. Toen zijn broer, die architect is, ging investeren in de tuinbouwsector, besloot Eldeeb zijn broer te helpen waar mogelijk. In 2013 bezochten ze samen Fruit Logistica in Berlijn om te kijken hoe ze dit aan zouden kunnen pakken.  

Het was een langdurig leerproces maar Eldeeb was gedreven om zich de ins en outs van de sector eigen te maken. In 2016 bouwde Eldeebs broer een pakstation voor sinaasappelen maar wegens het gebrek aan expertise ging 40% van de oogst verloren en dat was natuurlijk financieel niet acceptabel. 

"Het was in deze periode dat ik besloot om tijdelijk met mijn werk als chirurg te stoppen en mijn broer te helpen om van dit pakstation een succes te maken. Ik trok hier telkens drie tot vier maanden voor uit maar in de loop der jaren ontdekte ik dat ik deze sector erg boeiend vind. Als ik het werk van chirurg met dat van manager van een pakstation vergelijk, dan zijn er veel kwaliteiten die ik in beide beroepen kwijt kan. Zo ben ik een harde werker en wil ik geen klanten verliezen, laat staan patiënten. Transparantie is één van mijn kernwaarden. Hier bedoel ik mee dat ik geen problemen probeer te verdoezelen. Wanneer ik dit wel zou doen, kan ik de problemen niet oplossen of voorkomen dat ze in de toekomst opnieuw opduiken."

Het verlies van 40% van de oogst was het belangrijkste probleem dat Eldeeb aan wilde pakken. "Hoewel ik van nature redelijk goed georganiseerd ben en ik terug kan vallen op mijn medische kennis, bijvoorbeeld over residuen op sinaasappelen, was ik niet in staat om dit probleem eigenhandig op te lossen. We hebben daarom een extern kwaliteitsborgingsteam ingeschakeld: Partner in Sourcing (PinS). Dit team heeft ons de juiste richting in gestuurd bijvoorbeeld op het gebied van wat we kunnen doen met sinaasappelen van mindere kwaliteit en hoe streng we moeten zijn bij het classificeren van klasse I sinaasappelen," vervolgt Eldeeb.

Het feit dat Partner in Sourcing de volledige controle over de kwaliteit had, betekende wel dat er een mentaliteitsverandering bij de medewerkers nodig was. Volgens Eldeeb was deze niet zo moeilijk tot stand te brengen. Ik moest zelf ook anders gaan denken omdat we bepaalde zaken al lang zo op een bepaalde manier deden. Als voormalig arts kan ik geen risico's in ons pakstation tolereren. Ik accepteer geen fouten en doe geen concessies aan de veiligheid. Deze mentaliteit maakte het makkelijker voor mij om met feedback om te gaan en de veranderingen die PinS voorstelde in ons pakstation te implementeren." 

De resultaten waren er dan ook naar want het fruit dat we sorteerden was van hogere kwaliteit en de verliezen daalden van 40% naar slechts 16%. Hier is nog wel verbetering mogelijk. Desondanks is onze omzet aanzienlijk gestegen. Nog belangrijker, we hebben tevreden klanten die weten wat ze kunnen verwachten wanneer ze producten bij ons inkopen. Wat Partner in Sourcing ook voorstelt, ik voer het graag uit. We werken volgens hun methode en dat heeft ons rust en een product van hogere kwaliteit opgeleverd." Eldeeb heeft zijn loopbaan als chirurg inmiddels voorgoed vaarwel gezegd en zegt zeer gelukkig te zijn met zijn carrière switch.

Voor meer informatie:
Said Eldeeb
Egytree
Tel: +20 238 514 544
Email: Commercial@egytree.com  
www.Egytree.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven