BLE-marktrapport week 15/2019

'Bij bloemkool domineerde Frankrijk de markt, gevolgd door Italië'

Bij bloemkool domineerde Frankrijk de markt, gevolgd door Italië. De aanvoer was duidelijk afgenomen, maar was desondanks voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. De vraag was niet bijzonder groot en zo had de beperkte beschikbaarheid geen algemene gevolgen voor de prijzen. Deze ontwikkelden zich verschillend: in München en Keulen trokken ze aan, wat de afzetmogelijkheden echter merkbaar verminderde.In Frankfurt werden de Italiaanse offertes in de loop van de week duurder. Aangezien de kwaliteit sterk uiteenliep, was het daar erg moeilijk de juiste prijs te vinden. In Hamburg nam de aanvoer vanuit Italië weliswaar af als gevolg van intensieve regenval in de teeltgebieden, maar desondanks stuitte de Franse concurrentie niet op een gestegen vraag en moesten de prijzen verlaagd worden. In Frankfurt en Keulen completeerden Spaanse en Belgische ladingen het assortiment met zeer beperkte hoeveelheden.

Appelen
De import vanuit overzee breidde zich uit. De leveringen vanuit het zuidelijk halfrond genereerden meestal echter slechts weinig belangstelling aangezien de klanten zich eerder op de Europese appelen focusten.

Peren
Het aanbod werd breder: Chileense Forelle, Argentijnse Anjou en Zuid-Afrikaanse Flamingo peren kwamen nieuw op de markt. Zuid-Afrika domineerde de markt met talrijke variëteiten.

Druiven
Zuid-Afrika domineerde de markt met een breed assortiment. De belangstelling beperkte zich aan de ene kant vanwege de vakantie, maar breidde zich aan de andere kant uiteindelijk ook uit vanwege het voorjaarsachtige weer.

Sinaasappelen
Ook al stonden er nog rijkelijke hoeveelheden ter beschikking, het seizoen ging merkbaar richting het einde. De vraag beperkte zich. Zo nu en dan waren bloedsinaasappelen nauwelijks nog relevant.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen waren inmiddels concurrentieloos aangezien Turkije de oogst beëindigd had. Aan de niet bijzonder grote vraag kon moeiteloos worden voldaan.

Bananen
De prijzen daalden aan de ene kant, ondanks dat de aanvoer te overzien was. Aan de andere kant kwamen er vanuit de rederijen slechts hoeveelheden op de markt die in overeenstemming waren met de vraag.

Sla
IJsbergsla stamde uitsluitend uit Spanje. De aanvoer was voldoende om aan de vraag, die op sommige plaatsen was afgenomen, te voldoen. De prijzen vertoonden geen uniform beeld aangezien ze de ene keer daalden en de andere keer ook stegen.

Komkommers
De ladingen van komkommers uit Nederland, België en Duitsland waren bijzonder groot: veel groter dan de afzetmogelijkheden. Hierdoor kwam men niet onder prijsverlagingen uit.

Tomaten
Nederland en België domineerden de markt. De Italiaanse en Spaanse aanvoer beperkte zich. Het aanbod aan Duitse tomaten op de markt groeide daarentegen. Marokko verscheen in principe alleen nog maar met ronde tomaten op de markt.

Paprika's
De toegenomen Nederlandse aanvoer kon probleemloos het gat vullen dat was ontstaan door het afgenomen Spaanse aanbod. Hierdoor kon er ieder moment aan de vraag worden voldaan.

Asperges
Duitse asperges vormden de basis van het zeer grote assortiment. De vraag kwam niet heel erg op gang; lage temperaturen en de vakantie zetten soms een streep door de rekening.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven