"Grote Nederlandse export van vroege asperges beïnvloedde marktprijzen Duitsland"

De aspergeoogst in Duitsland is al in volle gang. Bij Spargelhof Allofs in Geldern-Walbeck heeft het koude weer van de afgelopen dagen voor ontspanning gezorgd, zowel bij de oogstwerkzaamheden alsook bij de prijzen, vertelt senior directeur Franz Allofs. "De afzet was tot begin afgelopen week slecht, vanaf het midden van de week werd het beter en nu hebben we al een te klein asperge-aanbod."

Vlak voor Pasen rekent hij niet op overmatig grote hoeveelheden, wat in het ideale geval het aantrekken van de prijzen met zich meebrengt. "Aangezien de Duitse, Nederlandse en Belgische telers allemaal inmiddels veel meer inzetten op vroege asperges, waren er gewoon teveel asperges op de markt en de prijzen waren deels enorm slecht", vertelt Franz.

Wat betreft de marktsituatie op de lange termijn blijft Franz benieuwd hoe het verder gaat. Aan de ene kant zijn na de warme, droge zomer in het afgelopen jaar veel arealen opgegeven, aan de andere kant zijn er echter ook veel arealen in de afgelopen twee jaar nieuw beplant. "Veel van deze jonge aanplantingen bereiken dit jaar hun volle capaciteit en dat zou voor problemen kunnen zorgen." De afgelopen zomer heeft echter ook voordelen voor de aspergesector gehad: "We oogsten dit jaar veel dunne asperges en maar weinig overmatig grote asperges. Bovendien is de groente bijzonder mals en qua smaak heel zoet."

Ook de oogst van groene asperges loopt al op volle toeren in Walbeck. "We telen de originele groene asperges, die zeer fijne vezels hebben en niet geschild hoeven te worden. De smaak lijkt eerder op broccoli of bloemkool met een licht nootachtige touch." Net als veel deskundigen in de sector ziet ook Franz Allofs een duidelijk trend richting groene asperges, juist bij de jongere generaties: "De groente is malser en milder van smaak. De asperge kan goed gebakken of gegrild worden en past gewoon beter bij de eisen die jonge mensen aan hun voeding stellen."

Groene asperges worden overwegend verkocht in bundels van 500 gram, terwijl de witte asperges meestal per 5 kg in folie verpakt wordt. Dat zorgt er wel voor dat de telers er duidelijk meer werk aan hebben om de groene asperge na de oogst klaar te maken voor de verkoop.

Franz staat sceptisch tegenover de Nederlandse concurrentie: "Aangezien er in Nederland veel vroeger asperges geoogst werden en de markt oververzadigd was, werden er hele grote hoeveelheden naar Duitsland gebracht die zich hier negatief uitwerken op de prijs. Vooral op de  Großmarkt in Keulen leiden de handelaren daaronder."

Voor de komende weken verwacht Franz een verdere stijging van de prijzen: "Doordat het paasfeest voor de deur staat en het aanbod op de markt iets afneemt, zullen de prijzen vanaf nu continu verder stijgen."

Voor meer informatie:
Franz Allofs
Spargelhof Allofs
Broecksteg 5 
47608 Geldern-Walbeck
Tel.: +49 0 28 31 / 33 82
mail@spargelhof-allofs.de  
www.spargelhof-allofs.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven