Leon van Meir blikt terug op uienmarkt:

"Ondanks het geringe volume aan uien viel de handel nagenoeg even stil"

"Als we nu terugkijken op de markt van begin januari zien we toch dat de markt het anders deed dan we verwachtten. In de vakbladen en op internet werd erover gesproken dat er een tekort aan uien zou gaan komen door de droogte in verschillende delen van Europa, zoals in België, Duitsland en Polen. In Nederland was het extreem droog met als gevolg extreem lage opbrengsten. Ondanks het geringe volume aan uien viel de handel nagenoeg even stil. Je zou toch anders verwachten", constateert Leon van Meir van Van Meir Onions in zijn nieuwsbrief. "Komt dit nu door de hoge uienprijs? De reden was ook dat er diverse alternatieven waren die de Europese importeurs binnengehaald hebben: Chinese, Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse uien. De kwaliteit van deze uien is duidelijk minder, maar voor een lagere prijs vinden ze toch hun weg. Zelfs de minste partijen worden in de industrie verwerkt"

"In het eerste kwartaal van 2019 is de export van de Nederlandse uien per week gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Verschillende uienverwerkers hebben te weinig uien, maar zien het ook niet zitten om deze hoge prijzen te gaan betalen met als gevolg dat diverse verwerkers arbeidstijdverkorting hebben aangevraagd. In het begin van het seizoen was Afrika een zeer grote speler, nu is dat voorbij en is Europa voornamelijk aan de markt. Dit zijn de landen Duitsland, Engeland, Cyprus, Polen, Tsjechië, Roemenië en Italië. Buiten Europa waren Jamaica en Trinidad ook actief. De laatste paar weken trekt de markt enorm aan en wordt er door de verwerkers weer flink verpakt, maar er is nog een punt van aandacht...Er beginnen weer nieuwe uien(oogst 2019) op de markt te komen uit China, Egypte en Nieuw-Zeeland. Deze uien kunnen toch nog wel voor roering in de markt zorgen. Al met al blijft het spannend hoe de markt verder zal bewegen.

Pool B
Pool B loopt van week 1 tot week 11 en is afgerond.Deze heeft € 31,85per 100kg voor 60-en € 42,54per 100 kg voor 60+gerealiseerd.Wederom een hele mooie prestatie en het ziet er naar uit dat de prijs stabiel blijft.De middel ging vlot weg terwijl het met de grove uien iets moeizamer verliep. De kwaliteit is goed, maar het blijft goed opletten, zeker wanneer de temperatuur straks omhoog schiet. We zijn natuurlijk ook erg blij met onze telers die samen met ons dit mooie resultaat hebben weten te behalen!

Bio-pool
Bio-uien is een opkomende markt die ieder jaar groeit. Als u als teler overstapt naar de biologische teelt of u weet nog telers, dan kan het wellicht interessant zijn om bij Van Meir uw uien in de bio-pool onder te brengen. De kwaliteit bleef een beetje achter door de droogte van het afgelopen seizoen. De bio-pool heeft een mooie prijs kunnen neerzetten, €50,72 per 100 kg voor de gele uien en € 47,12 per 100 kg voor de rode uien.

Bron: Van Meir Uien


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven