Overzicht Europese aardappelmarkt (week 16)

Nederland: Aanbod vroege aardappelen uit Middellandse Zeegebied zwak en duur

België:

Fiwap/PCA, marktbericht:

Industrierassen: Nog altijd weinig transacties op een markt die op zoek is naar een nieuw evenwicht.

Fontane: 25,00 tot 27,00 €/q, stabiel. Weinig vraag vanuit de industrie, laag aanbod (voornamelijk vanwege het werk op de velden);

Challenger: voornamelijk 25,00 tot 27,00 €/q, stabiel;

Bintje: “friteskwaliteit”: max 15% onderwatergewicht 1,060 g/l en PSE min 335 g/5 kg: 20,00 tot 25,00 €/q afhankelijk van de kwaliteit en bestemming. Rustige markt. Nauwelijks vraag vanuit de industrie. Anderzijds koopt de handel in voor de export (naar Zuid- en Oost-Europa), om de tekorten voor gecontracteerde leveringen te compenseren of om aan schillers te leveren

Europese fysieke markten

Overzicht prijzen (bron: NEPG):

Bintje pootaardappelen: Nederlandse pootaardappelen, categorie A, voor april 2019, per 5 ton, in zakken, excl,. btw: prijzen dalen nog steeds.

Maat 28-35 mm: 45,00-55,00 €/q

Maat 35-45 mm: 25,00-35,00 €/q

Termijnmarkt

EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige industrierassen, 40 mm+, min 60% 50 mm+:

Nederland
De recente transacties liggen rond de 28,50 en 30.00 €/q voor directe levering en rond de 34,00-35,00 €/q voor Agria voor schillen of uitgestelde levering (mei).Het werk op de velden beperkt het aanbod de komende dagen en de activiteit van fabrieken zal afnemen rondom de paasdagen. De export verloopt moeizaam. In West-Afrika en Oost-Europa is er nog vraag en zijn de prijzen goed. Exportprijzen in zakken tussen de 27,00 en 30,00 €/q. Op de binnenlandse versmarkt wordt nog steeds met de oude oogst gewerkt omdat het nieuwe aanbod vroege aardappelen uit het Middellandse Zeegebied (Israël, Egypte, Cyprus) zwak en duur is (0,60 tot 0,75 €/kg).

Prijsnotering PotatoNL: ook in te zien op www.potatonl.com

Frankrijk
Vanuit de industrie blijft de vraag zeer laag en is het aanbod zwak. De prijzen op deze rustige markt zijn niet veranderd. Op de versmarkt daarentegen zijn de prijzen erg goed dankzij de sterke exportvraag (Duitsland, Italië, Spanje en Oost-Europa) terwijl de aardappelvoorraden nu zeer laag zijn. De prijzen voor roodschillige rassen zijn gestegen 35-40 €/q (40 mm+, in big-bag) voor wasbare Agata van de beste kwaliteit variëren de prijzen van 38,50 tot 45 €/q, en voor vastkokend tussen de 40-45 €/q.

Ongewassen industrieaardappelen, los, export, excl. btw, Nord Seine, €/qt, min–max  (gem) (RNM):

Raming areaal 2019 (bron: Agreste): Agreste raamt het Franse areaal voor consumptieaardappelen (uitgezonderd poot-, zetmeel, en primeuraardappelen) op 149.000 hectare, wat een groei van 2,7% inhoudt. De behoeften van de naburige Belgische verwerkende fabrieken liggen ten grondslag aan deze groei.

Duitsland
Op de versmarkt (Rijnland), was er op 12 april sprake van stabiele prijzen voor vastkokende aardappelen uit bewaring met 40 €/q voor aardappelen uit koelkratten en 38 €/q voor kruimige aardappelen uit bewaring. Voor vastkokende aardappelen die vers op teeltbedrijven te koop zijn waren de prijzen in Rijnland goed, tussen de 11 en 13 € per zal van 25 kg (lichte stijging).

Geïmporteerde vroege aardappelen voor de afzet rondom Pasen. Grote retailers zijn langzaam aan het overschakelen op vroege aardappelen uit het Middellandse Zeegebied: uit Egypte 60,00 en 65,00 €/q en uit Israël tussen de 70,00 en 75,00 €/q. Eind mei zal de overgang van oude op vroege aardappelen compleet zijn.

Vroege biologische aardappelen: Biologische aardappelen uit Egypte rond de 85,00 €/q en uit Israël tussen de 85,00 en 90,00 €/q. De eerste aardappelen uit Spanje worden medio mei verwacht en de volumes zullen groter zijn dan in 2018, dankzij het grotere areaal en de gunstige teeltomstandigheden.

Groot Brittannië
Gemiddelde telersprijs (Alle markten) week 14: 25,58 €/q (ten opzichte van 26,53 €/q in week 12). Op de binnenlandse markt beschikt men over voldoende aardappelen en is er sprake van een neerwaartse druk op de prijzen. Alleen de prijzen van premium kwaliteit gaan omhoog terwijl het aanbod van aardappelen van mindere kwaliteit steeds groter wordt. De groothandels- en industriële markt liggen vrijwel stil. De export naar het vasteland duurt voort. 

Vorig week moest het poten in het zuiden en het westen van het land onderbroken worden vanwege regenval (en zelfs sneeuwval). In het oosten kon men doorgaan en zou men blij zijn met wat neerslag. De lage temperaturen (met nachtvorst) vertragen het proces. De beschikbaarheid van pootgoed is een voortdurende bron van zorg en de kwaliteit van sommige partijen is dubieus.

 

Voor meer informatie:   
FIWAP
www.fiwap.be   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven