Filipijnse coöperatie gaat bananen naar Oost-Europa exporteren

Op de Filipijnen wordt het potentieel van kleine coöperaties door de overheid benut voor de export van Cavendish bananen naar landen in Oost-Europa en Rusland. Deze maatregel volgt op een ontmoeting tussen Landbouwminister Emmanuel Piñol en vertegenwoordigers van bananencoöperaties de Compostela Valley. 

Piñol zegt dat het ministerie de betreffende coöperaties kan steunen bij het consolideren van hun bananenproductie om toegang tot de Oost-Europese markt te krijgen. 

"Dit houdt onder meer een langetermijncontract in dat hen de zekerheid geeft van een vaste prijs voor hun product," liet Piñol weten. Hij merkte op dat de markt in Oost-Europa 180 mln consumenten telt. "Alleen al de Russische markt heeft wekelijks 150.000 dozen bananen nodig," aldus een vertegenwoordiger van Magnit, één van de grootste supermarktketens in Rusland met 12.500 filialen. 

Piñol legt uit dat terwijl het land de ontwikkeling van een 7.000 hectare tellende bananenplantage in de regio Bangsamoro afwacht, die werd geïnitieerd door een groep Oost-Europese investeerders, er ingekocht zal worden bij kleine onafhankelijke telers. 

Manilatimes.net legt uit dat alleen de Russische markt jaarlijks al €4,4 mld besteed aan exotische AGF en dan met name bananen.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven