Het zomerseizoen komt langzaam weer in zicht. Tijd voor zomers steenfruit en tijd voor een gesprek met Matthijs Vlasblom en Nico Veldhoen van Staay-Hispa. De mannen zijn samen verantwoordelijk voor de volledige steenfruitimport van Staay uit Spanje.
Vandaag (16-4) heeft Staay Food Group de eerste colli nectarines en perziken binnen gekregen. Voor de seizoenstart houdt de steenfruitspecialist echter vast aan week 18 voor perziken en nectarines, week 19 voor de eerste abrikozen en week 21 voor de paraguayo’s. Ook de Spaanse kersen in de Valle del Jerte zouden zich goed ontwikkelen. De verwachting is dat men in de vierde week van april het seizoen kan opstarten.
Steenfruit is een van de grote specialiteiten van Staay Food Group. Al meer dan 25 jaar levert het bedrijf perziken, nectarines, paraguayo’s, abrikozen, pruimen en kersen in groot volume uit Spanje. “Dankzij nauwe samenwerking met een selecte groep professionele telers, zijn wij in staat om het gehele zomerseizoen optimale kwaliteit op deze volumes te kunnen garanderen,” aldus Nico Veldhoen.
Lang seizoen van april t/m september
“De kick-off van ons Spaanse steenfruitseizoen vindt jaarlijks plaats in april. De eerste oogst wordt traditioneel bij onze producent in de regio van Sevilla geplukt en bestaat uit nectarines en perziken. Niet veel later komt ook regio Murcia op gang. Hier maken de paraguayo’s, pruimen en abrikozen het assortiment compleet. Vervolgens wordt de productie gecontinueerd in Badajoz en wordt deze afgesloten in het Lerida gebied.” Staay Food Group heeft op deze manier het vermogen om in de echte zomermaanden juni tot en met september een groot volume aan te bieden.
Kersen van terrassenteelt
De kersen in de Valle del Jerte (Extremadura) worden geteeld op terrassen, hoog in de bergen, tussen waterbronnen en in de zuivere lucht. De professioneel aangestuurde coöperatie bestaat uit een groot aantal telers. Dit zorgt voor spreiding van risico en een lang kersenseizoen. Van eind april tot medio augustus levert Staay Food Group diverse rassen kersen. Hieronder ook de bijzondere Picota; een ‘crispy’ kersensoort met een hoge Brix-waarde (dus extra zoet) en zonder steel. Met zijn beschermde oorsprongsbenaming wordt deze kers uitsluitend geteeld in deze vallei. De exclusieve Picota's zijn leverbaar in de maanden juni, juli en augustus.
Volgens Matthijs Vlasblom zijn veel producenten trotse familiebedrijven waarvan ze de eigenaren soms al meerdere generaties persoonlijk kennen. “Dit zorgt voor korte lijnen met de teelt voor onze klanten. Regelmatig bezoeken wij zelf (of samen met onze klanten) de teeltgebieden voor persoonlijke inspectie. Ook schuift de producent aan bij de jaargesprekken met klanten of om samen tot een op maat gesneden actieplanning te komen."
Duurzame teelt zonder waste
Door de kennisoverdracht van generatie op generatie wordt er uiterst vakkundig geteeld met respect voor de natuur. Volgens Nico Veldhoen wordt bovendien minimaal gebruik gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen, die op hun beurt ook nog eens zorgvuldig worden gekozen en gebruikt. “Er wordt gewerkt met een systeem dat vervuiling van het oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen kan voorkomen m.b.v. van micro-organismen – prachtig om te zien!” Matthijs Vlasblom vult aan: “En kersen die buiten de specificaties vallen, worden niet weggegooid maar verwerkt tot bijvoorbeeld jamproducten en likeuren. En zelfs de pitten worden gebruikt. Zo worden kersenpitten bijvoorbeeld verwerkt in kussens.”
Een goed seizoen verzekerd
De verzameling van grootschalige telers en de spreiding van de bedrijven over Spanje, maakt het mogelijk dat klanten van Staay gedurende het gehele steenfruitseizoen (onder normale omstandigheden) een constant volume gegarandeerd kan worden. “Bovendien zijn wij in staat om klanten doorlopend te informeren over de actuele situatie bij de teelt zodat zij hierop kunnen anticiperen. In uitzonderlijke gevallen zijn wij binnen 24 tot 36 uur in staat om product aan te kunnen leveren op de centrale afzetpunten van Staay Food Group of rechtstreeks bij de klant in Nederland en de omringende regio’s,” zegt Nico Veldhoen.
Buiten het Spaanse seizoen levert Staay ook pruimen, perziken en nectarines uit onder meer Zuid Afrika en Chili.
Voor meer informatie:
Staay-Hispa
Nico Veldhoen
Nico.Veldhoen@staay-hispa.nl
T +31 180 679 142
Matthijs Vlasblom
Matthijs.Vlasblom@staay-hispa.nl
T +31 180 679 175
www.staayfoodgroup.nl