Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Servane Jacquet, Superalp:

"Franse markt veeleisend over uiterlijk hardfruit"

De coöperatie Superalp bestaat uit 32 appel- en perentelers uit de Alpen. Samen zijn ze verantwoordelijk voor een teeltopbrengst van 17.000 ton appels en 5.000 ton peren. Servane Jacquet is verkoopmanager van de coöperatie. Volgens haar stelt de Franse markt steeds meer eisen aan de kwaliteit van de producten.

"Dit jaar is het op de appelmarkt een beetje raar, omdat de oogst van 2017 erg werd beïnvloed door de vorst. We hebben slechts zo’n 40% van de oogst kunnen sparen. In 2018 waren de volumes iets dichter bij het normale niveau. Het punt is dat we onze klanten een jaar niet van dienst konden zijn. Het is altijd moeilijk om het consumptieniveau terug te krijgen,” legt Servane uit.

“De tweede uitdaging van dit jaar is dat we in 2018 in onze regio te maken kregen met een zeer koude en vochtige lente. Het gevolg hiervan was dat veel fruit getroffen werd door ziekten. Hierdoor kon het fruit niet kan worden afgezet in klasse 1. We proberen ze kwijt te raken aan de industrie en ook op de versmarkt, maar dat is bijna onmogelijk.”

Goede perenoogst
Voor de perenmarkt is de situatie heel anders. “Visueel gezien waren de peren van veel betere kwaliteit. We zijn bijna aan het eind van het seizoen, dat vrij goed is verlopen, ondanks het feit dat het relatief ongelijk verdeeld was over de verschillende rassen. Voor de rassen Louise Bonne en Conference was de markt zeer concurrerend. De kleinere maten peren leden het meest. Wat betreft de rassen Williams en Comice verliep de afzet soepeler en regelmatiger. Wat betreft de maten waren we dit jaar behoorlijk tevreden,” voegt Servane toe.

Superalp is nog niet zo lang geleden gestart met twee innovatieve perenprojecten. “We zijn begonnen met 50 hectare aan QTee te planten, die we in Frankrijk zullen afzetten.” "Wij zijn ook bezig met de teelt en afzet van biologische producten. "In 2021 zal bijna 15% van onze teelt biologisch zijn."


Bij de appelprojecten is Superalp gericht op de Golden-appelen, geteeld in de bergen. “Bij de teelt in de bergen van de Golden zijn we erop gebrand de specificaties van het Rode Label en de BGA (Alpe d'Haute Durance) zo goed mogelijk te volgen.” Parallel hieraan biedt de coöperatie Gala, Canada Gris, Chanteclair en Fuji aan.

75% van het Superalp-fruit wordt op de Franse markt verhandeld. De resterende 25% van de vruchten wordt geëxporteerd naar andere Europese landen.

Voor meer informatie:
Superalp
s.jacquet@superalp.fr  
www.superalp.fr  

Publicatiedatum: