Hogere consumentenvraag

Aardappelteelt wint weer terrein in Spanje

Sinds Spanje zich aansloot bij de EU, is het aardappelareaal van het land van 200.000 hectare gekrompen tot de huidige 65.000 hectare. Mogelijk komt er echter een einde aan deze daling als gevolg van diverse ontwikkelingen. Hieronder worden een aantal belangrijke factoren genoemd die van invloed zijn op de ontwikkelingen in de sector.

- Consumenten vragen steeds meer om producten met een hogere culinaire kwaliteit. De aardappelen, die onder lage temperaturen bewaard worden, zijn esthetisch gezien wel aantrekkelijk maar consumenten zijn niet enthousiast over de smaak van deze aardappelen, waardoor ze zijn overgestapt op andere producten, zoals pasta. De nieuwe aardappel die bewaard wordt onder hogere temperaturen voldoet echter van april tot november aan de wensen van de consument. Mediterraanse landen kunnen langer profiteren van de kwaliteit van deze aardappelen dan de landen in Noord-Europa. Laatstgenoemde landen, met name België, Nederland en Duitsland, ontwikkelen programma's met ondernemers in de landen van herkomst om zich te verzekeren van de levering van nieuwe aardappelen wanneer deze beschikbaar zijn.

- Het einde van het gebruik van het kiemremmende middel Chloorprofam markeert het begin van een nieuw tijdperk met vele veranderingen in de sector. Andere producten zullen moeten worden onderzocht om het ontkiemen van de aardappelen te voorkomen zonder op een verkeerde manier kou in te zetten aangezien dat zijn tol eist van de kwaliteit van het product. Ook voor kwekers van nieuwe rassen betekent deze ontwikkeling een periode van vele veranderingen aangezien het nodig zal zijn om variëteiten te ontwikkelen die met minder kiemremmers toch kunnen voldoen aan de vraag op de markt. Daarnaast is het een kans voor de teelt in vroege regio's.

- De huidige consument vraagt om producten die gemakkelijker te eten zijn, dus is het nodig om de consumptie van aardappelen te vergemakkelijken. De afzet van magnetronaardappelen groeit dagelijks en ook specifieke rassen voor frituren zijn een succes.

- De planning van het poten is van fundamenteel belang geweest voor de ontwikkeling van de teelt voor de verwerkende sector en de export. Tot voor kort werkten de Spaanse telers met name op gevoel, maar tegenwoordig wordt er onderhandeld over programma's tussen marktdeelnemers op de plaats van herkomst en die van bestemming met een focus op beschermde rassen. Dit draagt bij aan het organiseren van het binnenlandse aanbod, iets waar de sector al jarenlang behoefte aan had.

- De nieuwe rassen zijn steeds meer aangepast aan zowel de weersomstandigheden waarin ze groeien als aan de vraag op de markt. Er worden talloze variëteiten ontwikkeld, aangepast op allerlei culinaire toepassingen.

Bron: http://www.anoveblog.es  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven