Melinda opent vierde ondergrondse fruitbewaarcel

Zes jaar geleden startte Melinda met het bewaren van appelen in ondergrondse grotten op een diepte van 300 meter. Het consortium investeert nu ongeveer €7 mln in een vierde unit waarmee een totale capaciteit van 40.000 ton kan worden bereikt. De ondergrondse eenheden bevinden zich op enkele kilometers van het hoofdkantoor van Melinda in Trento.

Klik hier om alle foto's te bekijken! 

De ingang naar de ondergrondse bewaaropslag van Melinda

"De ondergrondse units zijn bedoeld voor de koelbewaring. Het bedrijf Tassullo wordt ingezet om de grot gereed te maken", legt marketingmanager Andrea Fedrizzi uit.

Klik hier om alle foto's te bekijken!
Mauro Erlucher, productiemanager voor coop Cocea en marketingmanager Andrea Fedrizzi

De Dolomietrots is het beste isolatiemateriaal. Daardoor is het koel zonder energie op te verbruiken. Op deze diepte heeft de rots een constante temperatuur van 10 °C, dus het verlagen van tot 1 °C is hier veel goedkoper dan in traditionele eenheden. 

Klik hier om alle foto's te bekijken!
Kratten in een unit

De grote voordelen van ondergrondse units zijn: waterbesparing en daardoor de mogelijkheid om geothermische energie te gebruiken om de compressoren te koelen, eliminatie van de zeer vervuilende polyurethaanschuimpanelen met schuim, bescherming van het landschap en landbouwgebied door het vermijden van de bouw van pakhuizen en het gebruik van een bestaande steengroeve. 
Mauro Erlucher

De appelen worden beschermd door een ondoordringbaar gesteente en een dunne laag van sprits-beton en de isolatie komt van rotsmassa met een dikte van 5-7 meter. 


De rots fungeert beter dan een koelkast

"Deze groeve, Rio Maggiore genaamd, heeft een omvang van 15 kilometer totaal op drie niveaus. De tunnels zijn zelfdragend, maar zijn versterkt met metalen platen. Momenteel worden 2,5 hectare cellen geëxploiteerd", zegt grotmanager Fabrizio Conforti.

Klik hier om alle foto's te bekijken!

"In het begin was men sceptisch. Het moeilijkste was om de partners ervan te overtuigen dat het een goed, innovatief idee was. Tot nu toe hebben we € 25 miljoen geïnvesteerd en we breiden nu uit met een vierde unit om een capaciteit van 40.000 ton te bereiken", legt Mauro Erlucher uit, productiemanager van coop Cocea del Consorzio Melinda.

Klik hier om alle foto's te bekijken!

Het duurt ongeveer 18 maanden om een nieuwe ondergrondse unit te bouwen. De technici van Tassullo breken de rots met explosieve micro-ladingen en vervolgens wordt het systeem op zijn plaats gebracht. Een gemiddelde eenheid is 25 meter lang, 12 meter breed en 11 meter hoog.


De machinekamer beschikt over freon-compressoren en een warmtewisselaar om glycol af te koelen, die op zijn beurt eenheden koelt. Er is geen ammoniak, wat een groot voordeel geeft wat betreft de veiligheid en respect voor het milieu. Daarnaast is er een grote tank met ongeveer 100.000 liter water dat ondergronds wordt opgepompt.

Het water wordt door de rotsen gefilterd en wordt dus bacteriologisch puur en daarom is het ook veilig om te drinken. Het wordt verzameld op ongeveer 100 meter onder de grond waar de kleilagen voorkomen dat het doorsijpelt.


Het water in de tank wordt gebruikt als een reservoir in geval van brand en vaak ook om de compressoren te koelen. De besturingseenheid maakt de instelling van de gewenste parameters mogelijk en bewaakt de werking van alle systemen op afstand."In de toekomst willen we graag rondleiding geven, zodat we toeristen en andere geïnteresseerden onze units in het echt kunnen laten zien. Nu kunnen ze dat al zien in Melinda's Golden Theatre tijdens een virtuele toer. De komende maanden viert Melinda haar 30-jarig jubileum", concludeert Fedrizzi.

Voor meer informatie:
Consorzio Melinda SCA
Via Trento 200/9
38023 Cles (TN)
Tel.: +39 0463 671111
Fax +39 0463 671121
Email: melinda@melinda.it
Web: www.melinda.it


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven