Kazachstan: consumentenvraag naar groenten en fruit neemt verder toe

Na 1990 is het Kazachstan gelukt om zijn economie in minder dan twee decennia te veranderen van een laag middeninkomen naar een hoger middeninkomen. Het BNP is 60 % van dat van Centraal-Azië, wat het het meest economisch ontwikkelde land in die regio en groter maakt dan het gecombineerde BNP van de overige Centraal-Aziatische economieën.

De binnenlandse fruitteelt in Kazachstan levert jaarlijks ongeveer een half miljoen ton te weinig fruit op om aan de vraag in het land te voldoen. Volgens de statistiekencommissie in Kazachstan werd in 2015 628.000 ton geïmporteerd door het land. Druiven, appels, gedroogd fruit en notenmixen, citrus en bananen waren de top 5-producten die in die periode door het land geïmporteerd werden. De verwachting is dat de vraag naar fruit jaarlijks 5 % zal blijven stijgen.

Naast fruit heeft Kazachstan ook 520.000 ton groenten geïmporteerd, waaronder ui, knoflook, wortelen, knolraap, bieten, aardappelen, kool en tomaten. Kazachstan importeert voornamelijk verse producten uit de naburige landen Oezbekistan en Azerbeidzjan.

Het grootste deel van de bewerkte groenten en fruit die beschikbaar zijn in Kazachstan, zoals sappen, groentesauzen, conserven en diepgevroren groenten en fruit worden geïmporteerd. De inwoners van Kazachstan zijn dol op bewerkte groenten en fruit en ze zijn afhankelijk van bedrijven overzees om te kunnen voldoen aan de totale vraag naar deze producten. Het land produceert jaarlijks ongeveer 19.000 ton bewerkte groenten en fruit, terwijl de import jaarlijks uit gemiddeld 229.000 ton bestaat. De verwachting is dat de trend jaarlijks gemiddeld met 2 % zal toenemen en dat de totale import zal groeien naar 252.000 ton.

Bron: businessmirror.com.ph


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven