Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jan Vermeiren, Exofi

"Stevige avocadomarkt wacht op grotere volumes"

Tholen – “De avocadomarkt is merkwaardig stevig. Het is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Prijsniveaus van de eetrijpe Hass avocado ligt rond de 15 euro, aanvoer is beperkt zowel van overzee als uit Spanje. Er worden in de komende weken grotere volumes verwacht, maar rond 5 mei begint de ramadan en dat neemt de vraag voor avocado gestadig toe. Ook de groene avocado’s of greenskins zijn tamelijk duur. Er zijn greenskins uit Peru beschikbaar, ook Reed uit Spanje, Pinkeron uit Kenia en Fuerte uit Zuid-Afrika”, vertelt Jan Vermeiren van Exofi. “Toch is de vraag groter dan het aanbod, en liggen de prijzen in België hoog tot zelfs 9 euro, naargelang de maten en soorten.”

Mexico vs Trump
“Of de beslissingen van president Trump op de aanvoer van Mexicaanse avocado’s naar Europa en Azië impact gaan hebben, is moeilijk om te zeggen maar ik denk het haast niet. Het is maar de vraag of de muur tussen de USA en Mexico er snel komt. Mocht de aanvoer van Mexicaanse groenten naar de USA geboycot worden, dan is er wel een probleem voor de Mexicaanse exporteurs die naar andere oorden moeten exporteren. Ikzelf ben nogal optimistisch en denk dat de soep kouder gegeten zal worden dan ze momenteel wordt opgediend”, zegt Jan. De importeur denkt dat de acties van Trump eerder propaganda zijn. “Het zou me verwonderen dat de Mexicaanse avocado’s niet meer binnen zouden kunnen in de USA. Daar staat guacamole wekelijks op het menu, ik kan me niet inbeelden dat Mexicaanse tomaten en avocado’s niet meer gewild zouden zijn in de Verenigde Staten. Ik verwacht dus geen massale export van deze Mexicaanse avocado’s naar Europa toe op korte termijn. Maar met Trump weet men nooit of het menens is.”  Franse kiwi’s
Nieuwe producten zijn er eigenlijk niet in het assortiment van fruit en exoten bij Exofi. Wel zijn er een paar uitschieters in de verkoop. Zoete aardappelen, vooral de roodvlezige, verkopen steeds beter. We hebben net het Spaanse seizoen achter de rug en gaan nu sourcen in de USA en in Honduras. De verkochte hoeveelheden blijven stijgen. Franse kiwi van Sikig was zeer geliefd dit jaar, de prijzen waren historisch hoog door een kleinere productie in Frankrijk. De Franse kiwi is veel beter van smaak en suikergehalte dan zijn tegenhangers uit Italië en Griekenland. De aanvoer van Sikig kiwi is dit jaar ten einde op 12 april. We verkopen bij Exofi nu de zeer stevige en lekkere kiwi van het merk Japienou en kunnen een aanvoer garanderen tot 10 mei. Dat is ongeveer de datum wanneer de eerste echte Zespri-kiwi uit Nieuw-Zeeland zullen worden aangevoerd”, zegt Vermeiren.

“We verkopen nu ook de laatste bladclementines van het huismerk Fidels in de variëteit murcott. We denken nog een paar weken te kunnen doorgaan met de aanvoer van deze soort, die eerder nieuw is. Het vruchtvlees van murcott is minder rood dan nadarcott, en de smaak is vergelijkbaar met de Orri. Ook Spaans grapefruit loopt op zijn einde. De Starruby is beperkt voorradig en prijzig, maar het seizoen was bij ons een groot succes”, vervolgt de importeur.

Pasen
“Wat de dagelijkse aanvoer van Kenya haricot verts betreft, waren er de laatste weken net wat problemen. Daar de grote droogte in Kenia was er geen voldoende aanvoer van boontjes en peulen. Het is nu af te wachten hoe de Paasweek zal verlopen. Uit ruime ervaring weten we natuurlijk dat er een schaarste zal ontstaan rond Pasen, net zoals bij de Colombiaanse passiefruit. Dat is bijna elk jaar zo. We raden onze klanten dan ook aan vooraf hun bestellingen te plaatsen. De ananasmarkt is vrij stabiel en er is eerder weinig aanvoer. De verkoop verloop vlotjes en de prijzen voor de sweet gold ananas zijn stevig”, besluit Jan.

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80
info@exofi.be  
www.exofi.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven