Banantex: een nieuw materiaal dat polyester kan vervangen

De strakke rugzakken die momenteel in winkels in Kopenhagen en Zürich verkocht worden, begonnen hun leven in een regenwoud op de Filipijnen, waar vezels van bananenplanten worden geoogst om verwerkt te worden tot een nieuw soort materiaal. 

Het Zwitserse tassenmerk Qwstion heeft de afgelopen jaren met een garenspecialist samengewerkt aan de ontwikkeling van de stof, met Banantex als resultaat. Het bedrijf wil nu ook andere merken helpen om dit materiaal te gebruiken ter vervanging van polyester of andere op plastic gebaseerde materialen. 

Het bedrijf zag dat de markt voor outdoor-kleding en accessoires gedomineerd werd door polyester, nylon, acryl en andere synthetische vezels die gemaakt zijn van fossiele brandstoffen. Materialen die zelden hergebruikt worden. "We meenden dat er behoefte aan een alternatief was," zegt Hannes Schönegger, medeoprichter en directeur van Qwstion. 

Het merk, een coöperatie van ontwerpers en ondernemers, dat tien jaar geleden werd opgericht, experimenteerde eerder al met hennep, bamboe, linnen en andere stoffen. Vier jaar geleden hoorde het over de abacá, een bananenplant met lange vezels die ook wel gebruikt worden voor het vervaardigen van touw of papier. De bananen die deze plant voortbrengt, worden niet gegeten. "We zagen hoe stevig en slijtvast het materiaal was dus besloten het verder te ontwikkelen," aldus Schönegger. 

Qwstion werkte samen met partners in Taiwan om een hoogwaardige stof uit de vezels te vervaardigen en proces dat jaren in beslag nam. De vezels worden verwerkt tot dun maar stevig papier, dat vervolgens in dunnen repen wordt gesneden die tot een fijn garen worden gedraaid, dat daarna tot een stof geweven wordt. Het resultaat is een zachte  lichtgewicht stof die toch robuust genoeg is voor een rugzak. Een natuurlijke waslaag zorgt dat het materiaal waterbestendig is. De rugzakken bevatten geen plastic en hebben een rolsluiting in plaats van een rits. Na gebruik is het product volledig biologisch afbreekbaar. 

 

Bron: fastcompany.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven